Tulp

Tulp
Tulp Tulp Tulp Tulp Tulp

Plaats: Espel

Locatie: Keggehof

Kunstenaar: Marianne Hol

Materiaal: beton

Jaar: 1995


Beschrijving:

Het stedenbouwkundig plan voor het dorp Espel is ontwopen door M. Duintjer. De dorpskern van het rechthoekig opgezette dorp wordt bepaald door een T-vormige groene binnenruimte, de Keggehof. Hier onthulde de directeur van de Rabobank Noordoostpolder, de heer Jan Schonewille, op 30 april 1995 het kunstwerk 'Tulp' door een lint door te knippen. De Rabobank bestond in 1995 veertig jaar. Dit jubileum ging niet onopgemerkt aan de polder voorbij. Verschillende verenigingen en stichtingen konden een gift van de jarige de bank tegemoet zien. Het bestuur van de Vereniging Dorpsbelang Espel besloot het geld aan een eigen kunstwerk te besteden. De keuze viel op een beeld van kunstenares Marianne Hol. 'Espel  bloeit' is de slogan van het dorp. In het gebied rondom Espel zijn in het voorjaar veel bloembolvelden te vinden. Het is dus niet verwonderlijk dat het bestuur van de Vereniging Dorpsbelang zijn oog heeft laten vallen op deze uitvergrote tulp. De sculptuur is niet op een sokkel geplaatst. Door de tulp direct op het gras te plaatsen wordt de verbondenheid van het beeld met de natuur benadrukt.

De gestileerde tulp is door een gespecialiseerd bedrijf in beton gegoten. Nadat de kunstenares het model had aangeleverd is de mal gemaakt waarin het beton werd gestort. Na het uitharden van het beton is de mal verwijderd en werden eventuele gietnaden en gietfouten weggevijld en weggeslepen. Gietbellen en ongewenste holtes konden opgevuld worden. Hierdoor heeft het kunstwerk 'Tulp' een gladde huid gekregen. De vorm is vanbinnen en vanbuiten van hetzelfde materiaal gemaakt. Daarom noemen we dit een massieve vorm. Dit kunstwerk is een goed voorbeeld van een ruimte-innemende vorm omdat je niet door de tulp heen kunt kijken.

Bron: Uitgesproken Espel

Kunstenaar

Marianne Hol is op 24 april 1946 geboren in Den Helder. Zij studeerde van 1978 - 1981 aan de Vrije Academie in Nijmegen waar zij les had van Peter van de Locht. Zij vervolgde haar opleiding van 1989 - 1992 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Marianne Hol zoekt in haar werk naar het spel van vorm en beweging, harmonie tussen mens en natuur. Ze houdt van een gebogen, golvende lijn, die het proces van worden of groei uitdrukt. Haar werk is geëvolueerd vanuit organische structuren van de natuur naar abstractie met als kern de essentie weer te geven. Tegenwoordig maakt ze stalen beelden waarvan de vormen naar iets toe groeien, zich samen voegen of uiteen lijken te vallen. Er spreekt een liefde uit voor datgene wat groeit uit het niets. In 2011 is Marianne Hol uitgenodigd om deel te nemen aan de Florence Biënnale waar ze drie kunstwerken heeft mogen tonen.