Van dijk tot vaart

Van dijk tot vaart
Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart

Plaats: Tollebeek

Locatie: Sint Hubertusplaats

Kunstenaar: Irma Hulsebosch-Hoftijzer

Materiaal: porselein

Jaar: 2004

Beschrijving:

Voor het elektriciteitshuisje op de Sint Hubertusplaats staan drie mozaïek tableaus. Onderleiding van Kees en Gerda Robbertsen heeft een groep vrijwilligers dit drieluik ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Tollebeek gemaakt. Bij het ontwerp is uitgegaan van het dorpssilhouet dat door Irma Hulsebosch-Hoftijzer voor de dorprevue van 2002 gemaakt was. Met scherven van serviezen van Tollebekers zijn drie mozaïeken met typerende beelden van het dorp vervaardigd. Na 414 uur hard werken is een polychroom kunstwerk ontstaan.

Op het linker paneel zijn de IJsselmeerdijk met schaapjes en windmolens, een akker met Case-tractor en een halve boom te zien. Het middelste paneel stelt de andere helft van de boom voor, het kunstwerk "Jager", het symbool van Tollebeek en de toren van de R.K. Sint Hubertuskerk. Op het rechter paneel zijn de toren van het Protestans Kerkcentrum, 't Tempeltje op de loswal en de Tollebeker brug over de Urkervaart afgebeeld. Voor praktische tips konden de makers terecht bij de kunstenaar Geert Weerstand uit Urk.

In het mozaïek zitten twee kleine gedetailleerde onderdelen, de tractor en de jager. Hiervoor zijn hele kleine tegelstukjes gebruikt, die eerst op een stuk trespa zijn gelijmd voordat ze in het mozaïek geplakt konden worden.

Het mozaïek "Van dijk tot vaart" is op 14 december 2004 onthuld door mevrouw Meulendijks in wiens schuur avond aan avond hard gewerkt is om het mozaïek op tijd af te krijgen.

Bron: homepage Tollebeek.

Laatste Update woensdag, 01 november 2017