De Adelaar

De Adelaar
De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar

Plaats: Tollebeek

Locatie: Visarend / Kampplaats

Kunstenaar: Meine Punter

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2007


Beschrijving:

Het kunstwerk 'De Adelaar' kreeg Tollebeek in 2007 aangeboden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het dorp. Meine Punter, kunstenaar bij Fenix art & Design in Emmeloord, heeft het kunstwerk in opdracht van projectontwikkelaar ZeemanVastgoed en het A.D. van Eckfonds ontworpen voor de wijk Tollebeek-West. Tijdens de opening van de feestweek op 16 juni presenteerde de kunstenaar zijn object dat, evenals alle kunstwerken in het dorp, gerelateerd is aan de jacht.

Het 3 meter hoge kunstwerk stelt een gestileerde roofvogel voor, een adelaar, ook wel 'Koning van de vogels' genoemd. De adelaar, of arend zoals hij in Nederland wordt aangeduid, stort zich bij de jacht op zijn prooi. De grote vogel heeft een grote krachtige haaksnavel, een kromme snavel met een stevige haak eraan, waarmee hij het vlees van zijn vangst afscheurt. Meine Punter heeft de adelaar met een opengesperde snavel afgebeeld. De plastische sculptuur is een open constructie van roestvrijstaal. Omdat je door het kunstwerk heen kunt kijken spreken we van een ruimte-omvattende sculptuur. 

Als afsluiting van het lustrumjaar werd de roofvogel op 29 december 2007 op een grasveldje op de hoek van de Kampplaats en de Koningsschut geplaatst. De gemeente vond deze locatie, achteraf gezien, geen geschikte plek omdat vlakbij een speeltuin gepland was. Het kunstwerk moest wijken. Daardoor stond 'De Adelaar' tweeëneenhalf jaar op de gemeentewerf aan de Montageweg in Emmeloord. Op 10 juni 2010 is het kunstwerk, gemonteerd op een achthoekige betonnen sokkel, geplaatst op het grasveld op de hoek van de Visarend en de Kampplaats. 

De nieuwbouwwijk Tollebeek-West, waarvan de stedenbouwkundige opzet gemaakt werd door Kandekar Stadsontwerp en Landschapsarchitectuur, is tussen 1996 en 2009 gebouwd. De wijk is in samenwerking met de gemeente Noordoostpolder ontwikkeld door projectontwikkelaar ZeemanVastgoed. Verdeeld over een periode van 13 jaar zijn 251 woningen gerealiseerd en 105 vrije kavels uitgegeven. In januari 2009 werden de laatste woningen opgeleverd. De straatnamen in Tollebeek zijn ontleend aan de jacht. Deze traditie is in Tollebeek-West voortgezet met het thema roofvogels. Bronnen: zeemanvastgoed.nl en De Noordoostpolder