Van dijk tot vaart

Van dijk tot vaart
Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart Van dijk tot vaart

Plaats: Tollebeek

Locatie: Sint Hubertusplaats

Kunstenaar: Irma Hulsebosch-Hoftijzer

Materiaal: porselein

Jaar: 2004


Beschrijving:

Voor het elektriciteitshuisje staan drie mozaïek tableaus. Aanleiding voor het kunstwerk was een flinke opknapbeurt van de Sint Hubertusplaats. Het initiatief kwam van Dorps­belang Tollebeek, dat enkele werkzaamheden van de gemeente aangreep om het plein eens goed onder handen te nemen. Dorpsbelang is met de gemeente om tafel gaan zitten en samen hebben zij afspraken gemaakt over de verfraaiing van de Sint Hubertusplaats. Vervolgens liet Dorpsbelang een schetsontwerp maken dat besproken werd met de bewoners van het dorp. Eén van de ideeën die in het ontwerp genoemd werden was een schervenmozaïek. Onderleiding van Kees en Gerda Robbertsen heeft een groep vrijwilligers een drieluik gemaakt. Bij het ontwerp is uitgegaan van het dorpssilhouet dat door Irma Hulsebosch-Hoftijzer voor de dorpsrevue ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Tollebeek in 2002 gemaakt was. Met scherven van serviezen van de inwoners van Tollebeek zijn drie mozaïeken met typerende beelden van het dorp vervaardigd. Na 414 uur hard werken is een polychroom kunstwerk ontstaan.

Op het linker paneel zijn de IJsselmeerdijk met schaapjes en windmolens, een akker met Case-tractor en een halve boom te zien. Het middelste paneel stelt de andere helft van de boom voor, het kunstwerk Jager, het symbool van Tollebeek en de toren van de R.K. Sint Hubertuskerk. Op het rechter paneel zijn de toren van het Protestans Kerkcentrum, 't Tempeltje op de loswal en de Tollebeker brug over de Urkervaart afgebeeld. Voor praktische tips konden de makers terecht bij de kunstenaar Geert Weerstand uit Urk. In het mozaïek zitten twee kleine gedetailleerde onderdelen, de tractor en de jager. Hiervoor zijn hele kleine tegelstukjes gebruikt, die eerst op een stuk trespa zijn gelijmd voordat ze in het mozaïek geplakt konden worden.

Op 11 december 2004 werd de vernieuwde Sint Hubertusplaats op feestelijke wijze geopend. De afzonderlijke deelprojecten werden in gebruik genomen. Het mozaïek 'Van dijk tot vaart' werd door mevrouw Meulendijks onthuld in wiens schuur avond aan avond hard gewerkt werd om het mozaïek op tijd af te krijgen. De verfraaiing van het dorpsplein is met Europese subsidiegelden uit het Leader+ project gerealiseerd.

Begin 2006 bleek dat de gebruikte groene serviesscherven niet bestand waren tegen zware nachtvorst. Langzaam maar zeker vielen ze van het kunstwerk. Daarop ging Tollebeek naarstig op zoek naar een vrachtje groene badkamertegels die wel vorst kunnen verdragen om het beschadigde schervenmozaïek te restaureren. In oktober 2006 werd er verlichting aangebracht zodat het kunstwerk in het donker uitgelicht kan worden.

Bronnen: homepage Tollebeek; Dromen inspireren, mensen realiseren.