Sporters

Sporters
Sporters

Plaats: Nagele

Locatie:

Kunstenaar: W. Geytenbeek of Th. van der Veen

Materiaal: sgrafifto

Jaar: 1966

Beschrijving:

Nagele wordt gekenmerkt door een grote centrale groene ruimte waaraan de kerken, scholen en een wijk- en sportcentrum gesitueerd zijn. De architecten Willem Wissing (1920 - 2008) en Enrico Hartsuyker (1925 - 2013) ontwierpen in 1956 een sportgebouw dat midden in de open groene ruimte zou worden gebouwd. De officiële opening van het wijksportgebouw vond plaats op 17 december 1966. De sporthal bestond uit een hoge zaal met hooglichten, een bergruimte voor de sporttoestellen en kleedruimten met wasgelegenheid. Op de gevel, naast de ingang tot de laagbouw, hing een reliëf van twee sporters. Het kunstwerk was in het kader van de  percentageregeling beeldende kunst door de gemeente Noordoostpolder aangeschaft voor ƒ 2200,-. Het figuratieve kunstwerk was uitgevoerd in de kleuren rood, blauw en wit. De kunstenaar had gekozen voor een driehoekscompositie. De dynamische compositie, met het aandachtspunt bovenin, was bewegelijk en speels. Op een rode achtergrond was een blauw kruis met vier armen van gelijke lengte te zien. Voor het kruis waren twee sporters in het wit afgebeeld, een man en een vrouw, die beide opspringen naar een bal. 
 
In maart 2010 besloot het college van burgemeester en wethouders om de locatie van het wijk- en sportgebouw aan te wijzen voor een nieuw multifunctioneel centrum (MFC) en sportfunctie. Het gebouw van het wijk- en sportcentrum werd in december gesloopt. Inwoonster Marianne van Maanen nam het initiatief om de grafische voorstelling van de twee sportende figuren te behouden. Het kunstwerk heeft geen grote artistieke waarde, maar is volgens de initiatiefnemer vooral een mooi symbool dat het tijdbeeld van de bouw van het dorp kenmerkt. Bij het Prins Bernhard Cultuurfonds vroeg zij een subsidie aan voor de herbestemming van het kunstwerk. Het fonds heeft een bedrag van € 2.500,- toegezegd. Omdat het kunstwerk in de muur zat moest het uitgezaagd worden. Het karwei is op 4 december 2010 uitgevoerd door bouwbedrijf Meijer uit Nagele en de kosten zijn door de gemeente betaald. Het kunstwerk is aan Dorpsbelang Nagele overgedragen en opgeslagen. Of het een herbestemming krijgt is nog onduidelijk.
 
Volgens een in 1981 in opdracht van de gemeente Noordoostpolder gemaakte inventarisatie van de beeldende kunst in de Noordoostpolder is het kunstwerk van de hand van architect Willem Geitenbeek. 'De Noordoostpolder' van 16 december 1966 vermeld echter dat het fraaie sgraffito gemaakt is door de Zwolse kunstenaar Th. van der Veen. (Teun van der Veen, 1902-1992).
 
Bron foto: Omroep Flevoland
 

Laatste Update vrijdag, 23 maart 2018