De Adelaar

De Adelaar
De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar De Adelaar

Plaats: Tollebeek

Locatie: Visarend / Kampplaats

Kunstenaar: Meine Punter

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2007

Beschrijving:

Het kunstwerk 'De Adelaar' kreeg Tollebeek in 2007 aangeboden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het dorp. Meine Punter, kunstenaar bij Fenix art & Design in Emmeloord, heeft het kunstwerk in opdracht van projectontwikkelaar Zeeman en het A.D. van Eckfonds ontworpen voor de wijk Tollebeek-West, waar veel straatnamen ontleend zijn aan roofvogels. Tijdens de opening van de feestweek op 16 juni presenteerde de kunstenaar zijn object dat, evenals alle kunstwerken in het dorp, gerelateerd is aan de jacht.

Als afsluiting van het lustrumjaar werd de roofvogel op 29 december 2007 op een grasveldje op de hoek van de Kampplaats en de Koningsschut geplaatst. De gemeente vond deze locatie, achteraf gezien, geen geschikte plek omdat vlakbij een speeltuin gepland was. Het kunstwerk moest wijken. Daardoor stond 'De Adelaar' tweeëneenhalf jaar op de gemeentewerf aan de Montageweg in Emmeloord. Op 10 juni 2010 is het kunstwerk, gemonteerd op een achthoekige betonnen sokkel, geplaatst op het grasveld op de hoek van de Visarend en de Kampplaats.

Het 3 meter hoge kunstwerk stelt een gestileerde roofvogel voor, een adelaar, ook wel 'Koning van de vogels' genoemd. Bij de jacht stort de adelaar zich op zijn prooi. De grote vogel heeft een grote krachtige haaksnavel, een kromme snavel met een stevige haak eraan, waarmee hij het vlees van zijn prooi afscheurt. Meine Punter heeft de adelaar met een opengesperde snavel afgebeeld. De plastische sculptuur is een open constructie van roestvrijstaal. Omdat je door het kunstwerk heen kunt kijken spreken we van een ruimte-omvattende sculptuur. 

De adelaar of arend, zoals hij in Nederland wordt aangeduid, is door vele landen gebruikt als nationaal symbool, omdat hij macht, schoonheid en vrijheid uitstraalt.

Laatste Update woensdag, 12 december 2018