Gedicht gemaal

Gedicht gemaal

Plaats: Almere

Locatie: Oostvaardersdijk

Kunstenaar: Niels Blomberg

Materiaal: kunststof

Jaar: 2010

Beschrijving:

Op alle gemalen van Flevoland prijkt een gedicht dat door Niels Blomberg speciaal voor het gemaal geschreven werd. Blomberg is de eerste waterdichter in Nederland. Geïnspireerd door het verschijnsel Dichter des Vaderlands en stadsdichter, besloot Waterschap Zuiderzeeland in 2006 op zoek te gaan naar een waterdichter. Uit 70 inzendingen werd Niels Blomberg gekozen. Hij viel op, omdat hij bij zijn aanmelding al een gedicht over de plaatsing van de honderdste IBA, een toen actueel onderwerp, had toegevoegd.

In 2008 werd gemaal De Blocq van Kuffeler verbouwd. De vier dieselmotoren werden vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijker elektromotoren en het gemaal werd volledig geautomatiseerd. Na twee jaar verbouwen heropende burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere en dijkgraaf Henk Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland op 28 mei 2010 het gemaal door het onthullen van vier dichtregels op de gevel.

DE HOGE VAART VERSTRENGELD
MET DE LAGE VAART WARRELT
IN EEN WOESTE WATERTANGO
OMHOOG NAAR HET MARKERMEER

Het gedicht beschrijft het gemaal en zijn omgeving.

In 2010 bestond het Waterschap Zuiderzeeland 10 jaar. In de loop van het jubileumjaar werden op alle door het Waterschap beheerde gemalen in Flevoland gedichten geplaatst. De gedichten over de gemalen heeft Blomberg rond de jaarwisseling 2008 / 2009 geschreven. Hij koos voor de vrije versvorm, een gedicht dat niet aan regels gebonden is. Rijm, strofebouw en metrum zijn vrij. De gedichten op de gevels van de gemalen zijn vorm gegeven door Custom media, Emmeloord.

Dichter

Niels Blomberg is in 1958 in Amsterdam geboren. Blomberg werd opgeleid als natuurkundige maar is werkzaam in de ict-sector. Van jongs af aan maakte hij gedichten. Rond zijn veertigste besloot Blomberg het wat serieuzer aan te pakken en begon werk op te sturen naar wedstrijden. In 2003 won hij de poëzieprijs van Almere. Daarna volgde nominaties voor de poëzieprijzen van Hoek van Holland en (wederom) Almere en voor de VU podium poëzieprijs. In 2005 meldde hij zich aan als lid van Aldichter, een groep Almeerse dichters, die iedere maand bijeenkomen om eigen werk en werk van bekende dichters te bespreken. Mede daardoor heeft Blomberg zijn voorkeur zien verschuiven van gebonden gedichten naar de vrije vorm. "Het geeft je een vrijheid die je moet leren waarderen. Ineens ben je zelf de maat der dingen. Dat heb ik een wonderlijk gevoel gevonden".

Op 5 september 2006 werd Niels Blomberg benoemd tot waterdichter van het waterschap Zuiderzeeland. De gedichten die hij tijdens de eerste vier jaar in deze functie schreef, zijn gebundeld onder de titel ‘Meer Waterdicht’. In januari 2015 verscheen de tweede bundel “Woordenstroom”. Niels Blomberg schreef tussen 2008 en 2010 acht watergedichten voor de openbare ruimte, 7 op de gemalen van Zuiderzeeland en 1 op het waterschapshuis in Lelystad.

Laatste Update donderdag, 05 juli 2018