Gereformeerde kerk

Gereformeerde kerk

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Lange Brink 2

Architect: A. Meijer, J.H. van der Zee

materiaal: Baksteen, dankpannen, hout, koper

Jaar: 1954


Beschrijving:

De gereformeerde kerk in Luttelgeest is in 1954 gebouwd onder architectuur van A. Meijer en J.H. van der Zee. Op 10 februari 1954 vond de eerste steenlegging plaats door ds. Brouwer. Op de eenvoudige gedenksteen staat de tekst: "Deze steen is gelegd door de Deputanten voor geestelijke arbeid in het IJsselmeergebied. 10 februari 1954". De zaalkerk, die op 27 oktober 1954 in gebruik werd genomen, kan tot de Delftse School gerekend worden. Het gebouw heeft een hoog, vrij steil oplopend zadeldak dat gedekt is met blauwe pannen. Hoog in de voorgevel zit een zeshoekig raam. Onderin de voorgevel bevinden zich drie kleine vensters en helemaal links, op het inspringende gedeelte van de gevel, een fraai vormgegeven hoog rechthoekig raam. In de zijgevel zitten twee grote, naar voren springende ramen met een verticale geleding. De gevels van het kerkcomplex zijn opgetrokken van geelgrijze baksteen. De kerkzaal vormt een hoek met de aangebouwde vergaderzaal dat ook een zadeldak heeft. In de oostelijke zijgevel bevindt zich het ingangsportaal met rechts een bescheiden vrijstaande open klokkentoren met een a-symmetrisch piramidedak. De met koper gedekte toren wordt bekroond met een windhaan. Bron: Kerkopbouw en kerkbouw in de IJsselmeerpolders.

De kerk is in 1991 aan de eredienst onttrokken en ging het gebouw in de verkoop. De gereformeerde en hervormde kerk gingen in 2009 op in de Protestantse Kerk in Nederland. Het Hilversumse archtitectenbureau A. Meijer en J.H. van der Zee ontwierp ook de gereformeerde kerk in Rutten

Architect

Architect Jan H. van der Zee (1920-1996) uit Bussum ontwierp gereformeerde kerken in Luttelgeest (1954), Amsterdam (1955), Rutten (1956-1957) en Huizen (1958) in een functionele, moderne stijl. In Voorburg (1958), Haarlem (1960), Leidschendam (1962-1963) en Apeldoorn (1964-1964) staan uitgesproken modernistische kerken van zijn hand. De kerken in Leidschendam en Apeldoorn zijn voorbeelden van architecture parlante, architectuur waarvan de vorm van het gebouw overeenkomt met de functie. Zette Van der Zee de Kruisheuvelkerk in Leidschendam op als een gebouw dat 'de beschuttende hand Gods' voorstelt, met een gebogen dak en een kerkzaal die de vingers verbeeldt, zo voerde hij de Tabernakelkerk in Apeldoorn uit als een via een hoge trap bereikbare immense tent die verwijst naar de tabernakel uit het Oude Testament.

Naast kerken ontwierp Jan van der Zee ook bejaardencentra in Amsterdam-West en Heemstede, een overslagbedrijf in de Amsterdamse Westhaven en drie kleuterscholen en een HBS in Amsterdam. In 1961 ontwierp hij voor de NTS de eerste televisiestudio van Nederland. Tussen 1969 en 1972 werd op het Mediapark in Hilversum het Decorcentrum naar een ontwerp van Van der Zee gebouwd en in 1971 de KPN toren.

Laatste Update maandag, 30 december 2019