Gereformeerde kerk

Gereformeerde kerk

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Lange Brink 2

Architect: A. Meijer, J.H. van der Zee

materiaal: Baksteen, dankpannen, hout, koper

Jaar: 1954


Beschrijving:

De gereformeerde kerk in Luttelgeest werd in 1954 gebouwd onder architectuur van A. Meijer en J.H. van der Zee. Op 10 februari 1954 vond de eerste steenlegging plaats door ds. Brouwer. Op de eenvoudige gedenksteen staat de tekst: "Deze steen is gelegd door de Deputanten voor geestelijke arbeid in het IJsselmeergebied. 10 februari 1954". De zaalkerk, die op 27 oktober 1954 in gebruik werd genomen, kan tot de Delftse School gerekend worden. Het gebouw heeft een hoog, vrij steil oplopend zadeldak dat gedekt is met blauwe pannen. Hoog in de voorgevel zit een zeshoekig raam. De zeshoek herinnert ons aan de kruisiging op de zesde dag en het zesde uur. Onderin de voorgevel bevinden zich drie kleine vensters en helemaal links, op het inspringende gedeelte van de gevel, een fraai vormgegeven hoog rechthoekig raam. In de zijgevel zitten twee grote, naar voren springende ramen met een verticale geleding. De gevels van het kerkcomplex zijn opgetrokken van geelgrijze baksteen. De kerkzaal vormt een hoek met het aangebouwde verenigingsgebouw met twee vergaderzalen dat ook onder een zadeldak staat. In de oostelijke zijgevel bevindt zich het ingangsportaal met rechts een bescheiden vrijstaande open klokkentoren met een a-symmetrisch piramidedak. De met koper gedekte toren wordt bekroond met een windhaan. De kerk heeft 410 zitplaatsen. Het interieur is bijzonder uitgevoerd. Achter de kansel bevindt zich een ruim podium, dat gebruikt kan worden bij het geven van uitvoeringen. Tijdens de kerkdiensten is het door een gordijn afgesloten. De Gereformeerde Kerk van Luttelgeest was de eerste permanente gereformeerde kerk die in de Noordoostpolder in gebruik werd genomen. Het elektro-pneumatisch membraanladen-orgel is in 1956 gebouwd door orgelbouwer Fonteijn & Gaal uit Weert. Het Hilversumse archtitectenbureau A. Meijer en J.H. van der Zee ontwierp ook de gereformeerde kerk in Rutten. Bron: Kerkopbouw en kerkbouw in de IJsselmeerpolders. 

In 1991 gingen de hervormde en de gereformeerde kerk in Luttelgeest Samen-op-Weg. Daardoor raakte één kerk overcompleet. Tot februari 1993 werd de ene zondag een dienst gehouden in de hervormde kerk, de week daarop was dan de gereformeerde kerk aan de beurt. In februari 1993 bood de Samen-op-Weg-gemeente in Luttelgeest in advertenties in regionale- en landelijke kranten twee kerken te koop aan. Slechts één kerk wilde men van de hand doen. De gereformeerde kerk werd verkocht. Op 17 juli 1996 werd de laatste dienst gehouden. Het pand is in 1998 verbouwd tot galerie en woonhuis. Het orgel bleef in de kerk achter. In 2005 ging het gebouw opnieuw in de verkoop. De vraagprijs was € 649.000,-. Het voormalig kerkgebouw stond in 2019 weer te koop voor € 495.000,-. De Samen-op-Weg gemeente ging in 2009 op in de Protestantse Kerk in Nederland. 

Architect

Architect Jan H. van der Zee (1920-1996) uit Bussum ontwierp samen met architect A. Meijer gereformeerde kerken in Luttelgeest (1954), Amsterdam (1955-1957), Rutten (1956-1957), Huizen (1958) en Haarlem (1960) in een functionele, moderne stijl. De Chr. H.B.S. in Amsterdam (1960) is ook een ontwerp van het architectenduo. In Voorburg (1958), Haarlem (1960), Leidschendam (1962-1963) en Apeldoorn (1964-1964) staan uitgesproken modernistische kerken van de hand van Van der Zee. De kerken in Leidschendam en Apeldoorn zijn voorbeelden van architecture parlante, architectuur waarvan de vorm van het gebouw overeenkomt met de functie. Zette Van der Zee de Kruisheuvelkerk in Leidschendam op als een gebouw dat 'de beschuttende hand Gods' voorstelt, met een gebogen dak en een kerkzaal die de vingers verbeeldt, zo voerde hij de Tabernakelkerk in Apeldoorn uit als een via een hoge trap bereikbare immense tent die verwijst naar de tabernakel uit het Oude Testament.

Naast kerken ontwierp Jan van der Zee ook bejaardencentra in Amsterdam-West en Heemstede, een overslagbedrijf in de Amsterdamse Westhaven en drie kleuterscholen in Amsterdam. In 1961 ontwierp hij voor de NTS de eerste televisiestudio van Nederland. Tussen 1969 en 1972 werd op het Mediapark in Hilversum het Decorcentrum naar een ontwerp van Van der Zee gebouwd en in 1971 de KPN toren.

Laatste Update maandag, 18 mei 2020