Monument voor de Sterrenkindjes

Monument voor de Sterrenkindjes
Monument voor de Sterrenkindjes Monument voor de Sterrenkindjes Monument voor de Sterrenkindjes Monument voor de Sterrenkindjes

Plaats: Emmeloord

Locatie: Espelerlaan 69a (begraafplaats)

Kunstenaar: Simon Gerssen

Materiaal: graniet, plexiglas, rvs

Jaar: 2023


Beschrijving:

In Noordoostpolder worden jaarlijks naar schatting ongeveer 55 tot 60 baby’s levenloos geboren na een zwangerschap die korter was dan 24 weken. Te vroeg geboren baby's ouder dan 24 weken moeten volgens de wet op de lijkbezorging begraven of gecremeerd worden. Voor immatuur geborenen is dit niet het geval. Wel is het mogelijk om deze kindjes sinds 2018 officieel te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP), ongeacht hoe lang de zwangerschap geduurd heeft. Om te vroeg geborenen en miskramen toch een eigen plekje te geven stelde burgerraadslid Hilde Versprille op 20 februari 2020 aan de gemeenteraad voor om in navolging van andere gemeenten in Flevoland ook in Noordoostpolder een speciale plek te realiseren. Een plek om te begraven, te rouwen en te herdenken zoals bijvoorbeeld het Bloemknopveld op Urk. Toenmalig wethouder Anjo Simonse antwoordde destijds dat hij dit wilde verwezenlijken bij de inrichting van het nieuwe deel van de Algemene Begraafplaats aan de Espelerlaan in Emmeloord. Door corona liepen de plannen met betrekking tot de begraafplaats vertraging op. In augustus 2021 kwam de gemeente met een voorstel voor een gedenkplaats voor kindjes geboren en overleden binnen 24 weken zwangerschap. 

Op 9 september 2021 maakte het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder bekend dat er € 20.000,- beschikbaar werd gesteld voor de realisering van een monument voor te vroeg geboren kinderen ofwel sterrenkindjes. De begraafplaats werd aan de zuidkant uitgebreid, waardoor er genoeg ruimte was om de herdenkingsplek aan te leggen. De gemeente, de Moederraad Noordoostpolder en verloskundige Gea Reussing hebben 3 bedrijven benaderd om een schets uit te brengen voor een monument. Gekozen werd voor het schetsontwerp van Weerstand Natuursteen op Urk. Samen met de initiatiefnemers heeft creatief ontwerper Simon Gerssen van Weerstand Natuursteen het definitieve ontwerp gemaakt. Het 'Monument voor de Sterrenkindjes' werd vervaardigd door de steenhouwerij van Weerstand Natuursteen. Half juli 2023 werd het monument, dat € 12.500,- meer gekost heeft dan B&W in eerste instantie beschikbaar had gesteld, op de begraafplaats geplaatst. Het monument is gemaakt van Black Graniet en bestaat uit een staande zuil met aan weerszijde gebogen vleugels. De symmetrische opzet creëert een gevoel van harmonie en evenwicht. Het Black Graniet heeft een zogenaamde Leather Finish, wat betekent dat de steen niet gepolijst is. Het oppervlak bestaat uit kleine pitjes en kloven en voelt een beetje hetzelfde aan als leer. Vandaar ook zijn naam Leather Finish. Bovenop de zuil 'zweeft' een witte granieten wolk die gepolijst is met daar boven een regenboog, het symbool voor nieuwe hoop na een moeilijke tijd en volgens sommigen voor de verbinding tussen hemel en aarde. Onder de wolk staat:

Als een regenboog 
vol kleur
 
Als een zonnetje
heel fel
 
Een herinnering
zo dierbaar
 
In gedachten
geen vaarwel 

Het verdriet en de leegte die sterrenkindjes achterlaten is tastbaar gemaakt in dit kunstwerk. Het bijzondere monument is een plek waar ouders hun kindje dat levenloos ter wereld is gekomen en dat geen eigen plekje op de begraafplaats heeft, kunnen gedenken. In het grasveld bij het monument kunnen de kindjes begraven worden. Er is geen mogelijkheid voor het plaatsen van individuele grafstenen. Wel kan er op het monument een plaatje met de naam en datum geplaatst worden of aan één van de roestvrijstalen hartjes op het uiteinde van de vleugels een slotje worden gehangen. Het sleuteltje nemen de ouders mee naar huis, zodat ze symbolisch voor altijd met hun sterrenkindje verbonden blijven. Ook ouders die vroeger een kindje verloren en graag een gedenkplaats willen hebben, kunnen een gedenkplaatje laten maken voor aan het monument of een slotje ophangen. 

Op 23 augustus 2023 werd het monument officieel onthuld. In het bijzijn van mensen die zelf een sterrenkindje hebben knipten verloskundige Gea Reussing en Anouk Breukel van de Moederraad Noordoostpolder het lint door dat voor het 'Monument voor de Sterrenkindjes' gehangen was. Al eerder waren er gedenkplekken in Almere, op Urk, in Dronten en Lelystad in gebruik genomen. Nou is er ook in Emmeloord een plek waar ongeborenen gezien worden.

Bronnen: Omroep Flevoland; De Noordoostpolder; Besluitvormende nota aan Burgemeester en Wethouders No. 21.0005558; facebook Verloskundigenpraktijk Nop/Lemsterland. Met dank aan Kees Meinema, medewerker Wijkbeheer, voor het geven van aanvullende informatie. 

kunstenaar

Sinds 2003 is de op Urk geboren Simon Gerssen creatief ontwerper van unieke grafmonumenten en mede eigenaar van het bedrijf Weerstand Natuursteen. Als ervaren grafkunstenaar ligt zijn passie in het creëren van unieke en betekenisvolle gedenkstenen. In zijn vrije tijd maakt Simon Gerssen abstracte schilderijen, sculptures en Art Prints.