Trafohuisje

Trafohuisje
Trafohuisje Trafohuisje Trafohuisje

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Baan

Kunstenaar: Josum Walstra

Materiaal: verf op baksteen

Jaar: ca. 1978


Beschrijving:

Aan de Baan staat een trafohuisje dat in 1963 gebouwd is. Rond 1978 maakte de Friese kunstenaar Josum Walstra een geabstraheerde schildering op het huisje. In het midden van de blauw geschilderde vlakken zien we een groene boom waar rood-wit gestreepte banen naar toelopen. Bovenaan is een lichtblauwe wolk in één of beide hoeken geschilderd. De schildering wordt gekenmerkt door de heldere, expressieve kleuren en de directe beeldtaal. De kunstenaar heeft duidelijk een relatie met de polder willen leggen.

In het kader van het onderhoud heeft Kunstwacht het kunstwerk in opdracht van de gemeente Dronten opnieuw overgeschilderd.

Kunstenaar

Johannes (Josum) Walstra is op 18 oktober 1935 in Leeuwarden geboren. In 1962 koopt hij samen met Jerre Hakse in Harlingen het pand van een 17e eeuws wijnpakhuis en hierin vestigen zij galerie "de Blauwe Hand", genoemd naar de gevelsteen op het pand.

Josum Walstra is schilder, graficus en tekenaar. Hij heeft schilderijen van olieverf en acryl op doek en objecten in de openbare ruimte gemaakt. De kunstenaar werkt in de abstract expressionistische stijl. De schilderijen van Walstra zijn expressief en levendig. Walstra heeft een goed gevoel voor compositie en kleurgebruik. Zijn kunst is aangrijpend en dynamisch. Walstra wordt geïnspireerd door mythologie en muziek. Daarnaast wordt hij gegrepen door de problemen van culturele minderheidsgroepen in de maatschappij, en de emotionele spanningen die hiermee gepaard gaan. Deze onderwerpen, en zijn gevoelens hierover, verbeeldt hij in zijn kunstwerken. Bron: linkartcompany.nl 

De Friese kunstenaar heeft naast schilderijen ook ruimtelijke objecten gemaakt zoals in Amsterdam Buitenveldert, 'Houten driehoeken' 1975 en in Westzaan , 'Een Pilaar'. Josum Walstra werkte in Amsterdam en Malmo (Zweden).