Het Vlakke land

Het Vlakke land
Het Vlakke land Het Vlakke land Het Vlakke land Het Vlakke land Het Vlakke land

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Baan

Kunstenaar: Martha van Waijop

Materiaal: brons

Jaar: 2004


Beschrijving:

De gemeente Dronten heeft van de Provincie Flevoland een subsidie gekregen voor het projectplan 2002-2004 'Kunst zichtbaar in de wijken' van de Stichting Kunstbelang Dronten. Hierbij worden kunstwerken geplaatst op 'strategische plaatsen', waaronder bij de entree van Biddinghuizen en Swifterbant. Ook de gemeente Dronten zelf heeft aan het project een financiële bijdrage geleverd.

Op 10 januari 2004 werd het beeld 'Het vlakke land' bij de entree in Biddinghuizen officieel onthuld. Het kunstwerk van de kunstenares Martha Waijop uit Beekbergen is door afgevaardigden van verschillende groepen uit Biddinghuizen uitgekozen. Na gesprekken die de kunstenares met de inwoners voerde maakte zij een schetsontwerp. Martha Waijop zegt: "het leuke van een opdracht is dat ik vaak in de gelegenheid gesteld wordt om groot te werken. En ik moet eerlijk zeggen dat het royalere sculptuur mijn voorkeur heeft, en als het dan echt monumentaal mag zijn..... dat is en geweldige uitdaging".

Het vlakke land is door Martha Waijop in opdracht van de Gemeente Dronten vervaardigd. Het is een in brons uitgevoerd beeld van 2.65 m hoog en staat op een laag, rond plateau. In het beeld zijn een vlak land, water, bodem, zee, beweegbaarheid, vruchtbaarheid en pionierschap verwerkt. Alles draait om een zwangere vrouwenfiguur (Gaia, zij is de oermoeder, de aarde) die de kunstenaar en profil heeft afgebeeld. In dit kunstwerk heeft Waijop het figuratieve met het abstracte samengebracht, waarbij ze gebruik gemaakt heeft van positieve en negatieve vormen. De interactie tussen licht en schaduw, vorm en restvorm, gesloten- en opengewerkte vorm spelen een belangrijke rol. Doordat het licht door de openingen in de gebogen vlakken valt, lijkt de gestileerde vrouwenfiguur in beweging te zijn. Het kunstwerk past goed in het achterliggende polder landschap.

In het programma Beeldspraak geeft de kunstenares uitleg over het kunstwerk.

Kunstenaar

Martha Waijop is in 1945 in Edam geboren. Zij volgde haar opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. Vanuit haar klassieke opleiding in de beeldhouwkunst ontwikkelde zij een heel eigen stijl. Je krijgt het gevoel dat zij werkt vanuit het platte vlak en dit vervolgens vervormt tot een sculptuur dat van alle kanten interessant is. Het is een tot leven komend portret, dat halverwege de metamorfose van twee naar driedimensionaal stolt tot een bronzen beeld. In de sculpturen van Waijop zijn vorm en uitsnijding gelijkwaardig. Zij speelt met lichtval die door de openingen in de gebogen vlakken ontstaan. Hierdoor ontstaat een dynamisch spel van vorm en licht. "Een sculptuur is voor mij pas goed als deze mij kan verassen vanuit verschillende gezichtspunten" zegt de kunstenares.

Martha Waijop werkt in natuursteen, brons, (cortens)staal, roest vrij staal en combineert materialen.

De kunstenares heeft inmiddels bekendheid in binnen- en buitenland. Naast een kunstwerk in Biddinghuizen vind je ook aan de haven in Elburg een beeld van de hand van Martha Waijop. Op de Gooimeerdijk bij Huizen staat het kunstwerk Thalassa.