De Draak

De Draak
De Draak De Draak De Draak De Draak De Draak De Draak De Draak De Draak

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Dreef / Cultuursingel

Kunstenaar: Linda Verkaaik

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 1994


Beschrijving:

Op de hoek van de Cultuursingel en de Dreef in Biddinghuizen staat sinds 1994 een opmerkelijk object, Drakenbeeld. Een speel-zitobject van de Nijkerkse kunstenares Linda Verkaaik. Zij houdt van de verweerde polychromie (veelkleurige beschildering bedoeld als versiering) op middeleeuwse beelden, decoratieve patronen uit de oriëntaalse kunst en mozaïeken uit de Oudheid. Maar ook van half vergane voorwerpen met hier en daar nog resten kleur, voorwerpen waarvan de betekenis niet helemaal duidelijk meer is. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij, na haar opleiding beeldhouwen en emailleren, zocht naar mogelijkheden om kleur en vorm te combineren, zoals in dit object.

De Drakenbank is gerealiseerd als onderdeel van het project "beeldende kunst in het basisonderwijs". Verkaaik heeft zich laten inspireren door tekeningen van basisschoolleerlingen uit Biddinghuizen. Het object bestaat uit drie staanders in de vorm van draken met een dienblad. Op elk dienblad staat een klein beeldje. Het bronzen object is versierd met emaille en mozaïek. De emaille onderdelen in de draken zijn door de leerlingen van de basisscholen in Biddinghuizen gemaakt. In het piramidevormige dak is plexiglas in verschillende kleuren verwerkt. Het werk van Linda Verkaaik heeft zich van een beeld op een sokkel in de richting van 'gebruiksfunctie' ontwikkeld. Dit gegeven geeft het beeld een functie en de functie een verhaal. Het verhaal blijft wel het uitgangspunt voor de vorm.

In het programma Beeldspraak licht de kunstenares het kunstwerk toe.

Kunstenaar

Linda Verkaaik is in 1956 in Utrecht geboren. Van 1975 – 1983 studeerde zij aan de Academie voor kunsten in Utrecht in de richting beeldhouwen en emaille. Van 1983 – 1985 vervolgde zij haar opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam.

Haar werk is ontstaan vanuit een fascinatie voor vervlogen tijden van grootsheid en mystiek. Geïnspireerd door o.a. Middeleeuwse ruïnes en opgravingen uit de oudheid, confronteert Linda Verkaaik ons vaak met schijnbaar kleine gebeurtenissen in een grote mythische context en worden we verplaatst in een mysterievolle wereld van ongekende menselijke mogelijkheden waarmee ons contact misschien vervaagd, maar zeker niet is verbroken