Glasapplicatie Levensboom

Glasapplicatie Levensboom
Glasapplicatie Levensboom Glasapplicatie Levensboom Glasapplicatie Levensboom Glasapplicatie Levensboom Glasapplicatie Levensboom

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Akkerhof 3

Kunstenaar: Alfred van Werven

Materiaal: glas

Jaar: 1967

Beschrijving:

In 1964 werd het Kerkcentrum 'De Voorhof' naar een ontwerp van E.M. Fontein gebouwd. In de protestantse kerkzaal bevinden zich glasapplicaties van de kunstenaar Alfred van Werven.

Glasappliqueren is een techniek, waarbij op transparant vensterglas stukken (gekleurd) glas versmolten of verlijmd worden, zonder gebruik van lood, metaal of beton. De doorlating van het licht is bij glasappliqué beperkter.

Glaskunst was direct na de oorlog weer in opkomst. Het verkreeg zijn religieuze functie zoals in oude tijden; de meeste glaskunstwerken werden voor kerken gemaakt. De wederopbouw was gebaat bij een snelle en betaalbare bouw, maar hechtte in bepaalde gevallen waarde aan een uiting van luxe. Glaskunst was duur; glasmozaïek was indertijd de kostbaarste techniek. De naoorlogse monumentale glaskunstenaars lieten zich - als ware handwerkslieden - per vierkante meter betalen.

Kunstenaar

Alfred August van Werven werd op 13 oktober 1920 in Nijmegen geboren en volgde vier jaar lang een opleiding voor de acte MO tekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna aan de Academie in Den Haag een jaar grafiek en tenslotte aan de Hochschule für Kunst und Gestaltung in Graz een jaar beeldhouwen. Een veelzijdige opleiding, die resulteerde in een grote variatie aan scheppingen. Hij was een belangrijk beeldend kunstenaar op het gebied van de monumentale kunst en binnenhuisarchitectuur voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Hij werkte verhalend in figuratieve, sterk gestileerde stijl.

Alfred van Werven woonden en werkte in Rotterdam, Zeist, Zuidwolde en Lutten (gemeente Hardenberg). In de jaren 1970 woonde hij in Lelystad. Van Werven was een integer en gedreven kunstenaar die zich niet voor honderd, maar voor heel veel meer procent inzette. Die als het moest tegen iedereen inging om het werk zo te volvoeren zoals hij dacht dat het goed was. Een grote man met wapperende haren, grote handen die het meest precieze werk konden uitvoeren. Iemand die van tevoren wist dat zijn tijd afliep, en als een bezetene aan het werk bleef. Alfred van Werven stierf op 14 november 1979 in Zwolle, in de leeftijd van 59 jaar.

Van Werven heeft de Provincie Flevoland heel veel werk na gelaten. In Dronten maakte hij een 72 meter lange wandfries en ontwierp voor het Kerkcentrum de Ark het liturgisch interieur; preekstoel, doopvont en raamschildering. Bij de begraafplaats en in kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen zijn sculpturen van zijn hand te vinden. In Lelystad vind je de sculptures ‘Tweeklang’, ‘Goddelijke Hand’ en versierde hij de buitenwand van crematorium de Ölandhorst en maakte hij voor een school in sgrafitto techniek de muurdecoratie 'Overstapje' .

Laatste Update woensdag, 25 augustus 2010