Monument voor Prima Mensen

Monument voor Prima Mensen

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Bremerbergdijk t.h.v. Bremerbergweg

Kunstenaar: Domenique Himmelsbach de Vries

Materiaal: beton

Jaar: 2014


Beschrijving:

Op 19 november 2014 werd op de Bremerbergdijk, langs het Veluwemeer bij Biddinghuizen, het 'Monument voor Prima Mensen' opgeleverd. Een 2 m hoog betonnen pentagram, een ster met aan twee van de vijf punten een hand met opgestoken duim. De duim is een verwijzing naar 'vind ik leuk' op Facebook. Volgens kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries (1983) ontmoeten mensen elkaar steeds vaker via social media. Met het kunstwerk wil hij die ontmoeting naar buiten krijgen. "In mijn werk speelt interactie altijd een grote rol. Ik maak een magneet waar mee ik nieuwe situaties aantrek, waarmee ik of anderen worden aangezet tot nieuwe contacten en belevenissen. Het monument voor prima mensen is een verbinding tussen mensen. Een psychologische verbinding. Het monument kan gebruikt worden als tool om sociale cohesie te bevorderen omdat de hangjongere en de bejaarde uit de zelfde straat op de zelfde steen staan. Een betonnen verbinding, een concrete connectie tussen hen wie prima zijn".

Aan de voet van het monument worden namen van 'prima mensen' in tegels gegraveerd. De eerste vijf tegels werden tijdens de officiële onthulling op 25 augustus 2015 gelegd. Op deze stenen staan de namen van: 

Kunstenares Tabitha Mann, initiatiefneemster van FlevoKu(n)stBoulevard.
Dhr. E. Tietema, één van de eerst bewoners en ondernemers van Biddinghuizen. 
Dhr. H. Tiesenga, oud-dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland, 
Dhr. J. Mulder, voormalig directeur-eigenaar van MOJO en ontwikkelaar in de oostkant van Dronten, 
Mevr. A. Haverkort-Cortvriendt, oud voorzitster en mede oprichtster van de Stichting FlevoKu(n)stBoulevard.

Het kunstwerk 'Monument voor Prima Mensen' is gerealiseerd met steun van het Waterschap Zuiderzeeland. Het is het tweede kunstwerk dat geplaatst in het kader van het kunstproject FlevoKu(n)tboulevard, een initiatief van de vereniging Flevoboulevard en stichting Informatiecentrum Veluwerandmeren. Het eerste kunstwerk Polderpioniersvrouw van Tabitha Mann werd op 2 juli 2011 onthuld.