Social Sofa IJsvogel

Social Sofa IJsvogel
Social Sofa IJsvogel Social Sofa IJsvogel Social Sofa IJsvogel Social Sofa IJsvogel

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Baan

Kunstenaar: Edwin Goudkuil

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2010


Beschrijving:

In het kader van een project van wijk- en buurtbeheer heeft de gemeente Dronten vijf Social Sofa’s aangeschaft. Eind 2009 is er via de wijkposten een oproep geplaatst welke buurten in aanmerking wilden komen voor een Social Sofa. Social Sofa is een landelijk project dat in 2005 bedacht is door de cabaretière Karin Bruers. De in beton gegoten banken worden door vrijwilligers van mozaïek voorzien. Het beplakken zorgt voor saamhorigheid en de uiteindelijke bank vernieuwt de sociale contacten. Dorpsbelangen Biddinghuizen kreeg één van de vijf sofa’s. Het ontwerp van de chaise longue is gemaakt door Edwin Goudkuil. Hij heeft de dorpsvlag aan de voorzijde van de bank geplaatst. Aan de achterkant zien we het dorpslogo, de ijsvogel. 

In januari 2006 werd uit meerdere inzendingen het ontwerp van Ina Tolsma gekozen voor de nieuwe vlag van Biddinghuizen. In nauw overleg met zowel de ontwerpster als het voltallige bestuur van Dorpsbelangen Biddinghuizen werd besloten het ontwerp iets aan te passen, zodat het oude dorpslogo ingepast kon worden. Het blauw in de vlag staat voor de mooie polderluchten, het groen voor de landbouw en de bossen. Aan weerszijden van het logo zijn twee gele stroken. De gele stroken beelden het strand uit, de zon en het mooie weer. De rode strook links beeldt de bollenvelden uit, de rode strook rechts het avondrood. Toen de nieuwe vlag gepresenteerd werd bleek dat ook Marknesse dit logo gebruikte. Daarop koos Dorpsbelangen de ijsvogel als nieuw symbool omdat die in de omgeving van het dorp zijn leefgebied heeft. Men vroeg Edwin Goudkuil, als grafisch vormgever, mee te denken in het team dat de vlag en het dorpslogo ging ontwikkelen. Samen met Ina Tolsma, Angela Abbink en Tima Ghili heeft hij het ontwerp voor de vlag aangepast zodat het samen met het nieuwe dorpslogo één geheel vormt. De nieuwe vlag werd op 29 april 2006, tijdens de Koninginnedag festiviteiten, voor het eerst gehesen.

Op 27 maart 2010 kregen de vrijwilligers een workshop mozaïeken en kon het echte werk van het knippen van de mozaïeksteentjes, het insmeren en daarna het plakken beginnen. Een groep van zo'n twintig mensen heeft de bank beplakt. Ook het bestuur van Dorpsbelangen heeft een avond meegewerkt. Op 3 juni 2010 onthulde wethouder Engelvaart de Social Sofa die geplaatst is aan het wandelpad bij de ingang van Biddinghuizen.

Kunstenaar

Edwin Goudkuil is in 1963 in Leiden geboren. Sinds 1972 woont hij in Biddinghuizen en is grafisch vormgever.