Moeder en kind

Moeder en kind
Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Plein

Kunstenaar: Francien Valk

Materiaal: peperino duro

Jaar: ca. 1987


Beschrijving:

Toen winkelcentrum De Ruif gerenoveerd werd, is Francien Valk gevraagd een kunstwerk te maken. Bij de opdracht werd de kunstenares 'meegegeven' dat het vooral een herkenbaar werk moest worden. Het kunstwerk werd geplaatst op de hoek van de Baan en de Dreef. Toen het gerenoveerde winkelcentrum heropend werd is het kunstwerk onthuld. De meningen over het kunstwerk waren zeer verdeeld.

Francien Valk maakte een figuratief beeld van een moeder en kind van peperino duro, een lichtgrijs gesteente van vulkanische oorsprong met donkere accenten die gevonden wordt nabij de Italiaanse plaats Viterbo. Zij deed dat is de zogenaamde taille directe techniek, wat wil zeggen dat ze geen model gemaakt heeft, maar de steen rechtstreeks bewerkte met de beitel. Door de korrelige structuur van de peperino is scherp detailleren moeilijk. Het oppervlak van de lichamen van moeder en kind zijn glad omdat de kunstenares het gepolijst heeft. Het haar is ruw, hier kan je nog zien dat Francien Valk met hamer en beitel gewerkt heeft.

De sculptuur heeft een gesloten vorm. De gehurkte moeder houdt in een liefdevol gebaar haar kind tegen zich aan, de armen met de grote, forse handen heeft ze beschermend om het kind heengeslagen. Met het beeld heeft Francien Valk de groei van Biddinghuizen, door nieuw leven uitgebeeld. Vanwege werkzaamheden in het winkelcentrum is het beeld in 2007 verplaatst naar Plein.

Kunstenaar

Francien Valk is in 1954 geboren. In 1979 studeert zij af aan de lerarenopleiding van de Rietveld Academie in Amsterdam en vervolgt tot 1981 haar opleiding aan het atelier van Jan Meefout in een oude school aan de 3e Wittenburgerdwarsstraat in Amsterdam. Sinds 1984 werk zij als beeldhouwer in steen en hout. Uitgangspunt voor haar sculpturen zijn de menselijke gestalte of het dier. Francien Valk laat weg, vervormt en abstraheert om tot haar doel te komen: een beeld dat een eenheid vormt.