Boomvrouwtje

Boomvrouwtje
Boomvrouwtje Boomvrouwtje Boomvrouwtje Boomvrouwtje Boomvrouwtje Boomvrouwtje

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Akkerhof

Kunstenaar: Ybe van der Wielen

Materiaal: vaurion

Jaar: 1967


Beschrijving:

Het kunstwerk 'Boomvrouwtje staat op een lage gemetselde sokkel en is gemaakt door de beeldhouwer Ybe van der Wielen. De Zwolse kunstenaar hakte graag in steen. Zo werd het "Boomvrouwtje" volgens de zogenaamde en taille directe techniek gehouwen uit vaurion een Franse kalksteen. De inslagen van de beitel hebben een ruwe structuur opgeleverd. Het korrelige oppervlak is in combinatie met de min of meer geometrisch-abstracte opbouw kenmerkend voor de stenen beelden van Van der Wielen. Door de hoekige vormen is de figuratie teruggebracht tot een ruwe aanduiding van hoofd, romp en benen. Het gaat de kunstenaar duidelijk niet om een herkenbare herschepping van de werkelijkheid, maar om het schuiven met min of meer geometrische vormen, vlakken en volumes. Het beeld is kenmerkend voor het oevre van Ybe van der Wielen. De gesloten vorm van vierkante blokken werden zijn handelsmerk. Typerend voor de gesloten beeldhouwkunst van Van der Wielen zijn de gaten en openingen in de vierkante blokken. Door de gelijkmatige verdeling van horizontale en verticale richtingen is er een statische compositie ontstaan.

Het vrijstaande abstracte kunstwerk stond voor basisschool de Akkerwinde, maar is in 2013 tijdelijk verwijderd vanwege de sloop van de school en de bouw van het Educatief Centrum waarin o.a de drie basisscholen een nieuw onderkomen hebben gevonden. In 2014 is het kunstwerk weer aan de Akkerhof  teruggeplaatst.

Kunstenaar

Ybe van de Wielen is op 26 april 1913 in Greeley (Colorado U.S.A.) geboren. Van der Wielen bracht zijn jeugd door in Friesland. Al op jonge leeftijd begon hij te tekenen en schilderen. Voordat hij van 1942 tot 1947 een opleiding beeldhouwen en modeltekenen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam volgde, werkte Van der Wielen in het Amsterdamse atelier van beeldhouwer Frits van Hall. Van der Wielen behoorde tot de laatste lichting beeldhouwers die aan de academie werd opgeleid door professor Jan Bronner.

Ybe van der Wielen werkte aanvankelijk figuratief, maar koos vanaf eind jaren '50 een meer abstracte richting. In zijn latere werk waren de geometrische vormen belangrijk, hij maakte diverse composities met onder meer vierkanten en rechthoeken. De hermetische clusters van vierkante blokken werden zijn handelsmerk. Opvallend gegeven is dat de abstracte constructies er massief, zwaar, statisch en onverzettelijk uitzien. Voor Van der Wielen was het suggereren van de bewegingsdimensie geen relevant item. Hoewel hij vooral bekend is als beeldhouwer was hij daarnaast ook schilder, aquarelist, tekenaar en keramist. In 1951 vestigde hij zich in Zwolle waar hij tot zijn dood  woonde en werkte. Van der Wielen overleed op 4 oktober 1999.

Onder andere in Leeuwarden staan 3 kunstwerken van Ybe van der Wielen, 'Gevleugeld denken' (1969), 'Jong leven' en Zonder titel. In Terwispel vind je het kunstwerk 'Bokjesspringers' in Utrecht 'Staand figuur' (1975) en in Biddinghuizen het kunstwerk 'Boomvrouwtje'. De klokken van het carillon van de Poldertoren in Emmeloord zijn versierd met reliëfs van Ybe van der Wielen.