Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Uitloper/Klaversingel

Kunstenaar: Buurtbewoners

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2010


Beschrijving:

In de gemeente Dronten staan zes Social Sofa’s. De cabaretière Karin Bruers bedacht de Social Sofa. "Ik wilde dat bankje terug in het straatbeeld. Pleintjes, plantsoenen, parken en hofjes; vroeger waren dit de locaties bij uitstek voor mensen om elkaar te ontmoeten. Gewoon even plaatsnemen op een bankje in de openbare ruimte en een praatje maken met degene die naast je zit. Maar die bankjes, die belangrijke ontmoetingsplaatsen, verdwenen stuk voor stuk. Een melding van overlast was vaak al genoeg. Geen goede ontwikkeling, vond ik. Mensen sluiten zich op in hun huizen en maken nauwelijks nog contact. Sociale verkilling, noem ik dat. Daar wilde ik iets aan doen.” Van oorsprong is de bank vervaardigd van grijs beton, maar voordat hij geplaatst wordt hebben vrijwilligers en buurtbewoners gezamenlijk de bank versierd met kleurrijke mozaïeksteentjes.

Biddinghuizen heeft twee Social Sofa's. De bewoners van de Uitloper/Klaversingel, jong en oud, hebben gezamenlijk één van deze betonnen bank beplakt met glasmozaïek. Jolanda Noome van Wijk- en Buurtbeheer plakte op 14 april 2010 de eerste steentjes. Aan de voorzijde zien we op de rugleuning drie meisjes die touwtje springen. Op de zitting zijn in zwarte steentjes de straatnamen Klaversingel en Uitloper in een groene achtergrond aangebracht. De voorkant is verder versierd met klavers en aardbeienuitlopers. Links zien we een kleurige ijsvogel, het dorpslogo van Biddinghuizen, die in het riet zit. Aan de hoge zijkant van de chaise longe zien we twee lieveheersbeestjes, als symbool tegen zinloos geweld. Aan de achterkant van de bank zien we allerlei mensfiguren. Tenslotte zien we aan de lage zijkant het jaartal 2010, het jaar dat de bewoners de bank beplakten.

Op 15 juli 2010 is de oplevering van de Klaversingel/Uitloper feestelijk gevierd, samen met de opening van de speeltuin en de onthulling van de Social Sofa door wethouder Engelvaart van de gemeente Dronten.