Ambtsketen Dronten

Ambtsketen Dronten

Plaats: Dronten

Locatie: Gemeentehuis

Maker: Koninklijke Kempen Begeer BV

materiaal: zilver

Jaar: 1972


Beschrijving:

Het dragen van de ambtsketen door de burgemeester is niet alleen een traditie, maar ook een verplichting. In de eerste helft van de 19e eeuw bestond een sterke behoefte om de waardigheid van het ambt van burgemeester te versterken. Middels het Koninklijk Besluit van 16 november 1852 werden de onderscheidingstekenen van burgemeesters definitief vastgesteld. In het eerste artikel staat dat: "De onderscheidingsteekenen, door den burgemeester te dragen, bestaan in een zilveren penning, hebbende eene middellijn van veertig strepen en vertoonende aan de eene zijde het wapen des Rijks, aan de andere dat der gemeente, of, zoo de gemeente geen wapen heeft, den naam der gemeente; de penning hangende op de borst, hetzij aan eene zilveren keten, hetzij aan een oranje zijden lint; de keten of het lint op beide schouders aan den rok of het opperkleed vastgehecht". Artikel 2 noemt de gelegenheden wanneer de keten of het lint gedragen moeten worden. De burgemeester moet de ambtsketen dragen als: hij/zij de vergaderingen van de gemeenteraad voorzit; hij/zij een Koninklijke of gemeentelijke onderscheiding uitreikt; hij/zij optreedt als opperbevelhebber in tijden van brand of oproer of bij plechtigheden die hiermee te maken hebben.

Op 1 januari 1972 werd de gemeente Dronten ingesteld, de 864e gemeente van Nederland. Bij Koninklijk Besluit werd met ingang van 1 januari mr. E.P. (Eppo) van Veldhuizen tot burgemeester van de nieuwe gemeente benoemd. Mr. Van Veldhuizen kreeg op 3 januari de ambtsketen door landdrost ir. Will Otto (1919-2008) omgehangen. Met de installatie van de burgemeester kwam een einde aan het verblijf van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in het gebied van Dronten, waaronder ook de plaatsen Swifterbant en Biddinghuizen behoren. Met een oppervlak van 35.000 ha was Dronten destijds de één na grootste gemeente van Nederland. Als enige gemeente in Nederland werd Dronten niet provinciaal ingedeeld, maar ressorteerde rechtstreeks onder de minister van binnenlandse zaken.

De ambtsketen van Dronten bestond uit een oranje zijden lint en een ambtspenning met aan de ene zijde het Rijkswapen en aan de keerzijde de gemeentenaam. Dronten had nog geen wapen toen de gemeente werd ingesteld. Hiertoe werd een verzoek ingediend op 11 oktober 1972. Het door mr. G.A. Bontekoe ontworpen wapen werd op 15 januari 1975 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Dronten toegekend. In 1977 bestond de gemeente Dronten 5 jaar. Dat was de reden voor de gemeenteraad om aan burgemeester Van Veldhuizen een ambtsketting te schenken. De raad koos voor een ambtsketen van de zilverfabriek Van Kempen en Begeer in Voorschoten. De NV Koninklijke Van Kempen en Begeer beschikte over negen seriemodellen die met een hoofdletter, variërend van B tot K (uitgezonderd de I) werden aangeduid. Dronten koos voor schakel model F. In de ambtsketen werd de standaard verbindingsschakel van model  F, tussen de ambtspenning en ketting, vervangen door het logo van Dronten dat bestaat uit zeven meerpalen. Deze staan voor de woonkernen Larsen, Burchtkamp, Hoophuizen, Zelhorst, Bremerberg, Roggebot en Abbert, die in 1954 bij de drooglegging van Oostelijk Flevoland naast Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen werden ingepland maar niet doorgingen. Het logo is ontworpen door de Amsterdamse grafisch ontwerper Ben Bos (1930-2017), die in 1973 de huisstijl van de gemeente Dronten ontwierp. In de ambtspenning werd het in 1975 toegekende gemeentewapen ingeslagen. 

De ambtsketen wordt bij verschillende officiële gelegenheden door de burgemeester of diens vervanger gedragen. Afhankelijk van de handeling of activiteit hangt het gemeentewapen of het Rijkswapen voor. Vertegenwoordigt de burgemeester de gemeente, dan wordt de keten altijd met het wapen van de gemeente zichtbaar gedragen. Bij Koninklijk bezoek of Koninklijke vertegenwoordiging, zoals bij het uitreiken van een koninklijke onderscheiding of het ontvangen van de commissaris van de Koning, is het Rijkswapen zichtbaar. 

In de nacht van 8 op 9 juli 2002 werd in het gemeentehuis ingebroken waarbij de ambtsketting van burgemeester Toine Gresel ontvreemd werd. Het college van B&W loofde een beloning van € 500,- uit omdat de emotionele waarde van de ambtsketen groot was. De leden van de gemeenteraad van Dronten betaalden de keten destijds uit eigen zak. 

Burgemeesters die de ambtsketen van Dronten gedragen hebben zijn: 

1972 - 1981       mr. Eppo van Veldhuizen (werd burgemeester van Oss)
1981 - 1997       drs. Kees Dekker
1997 - 2004       mr. Toine Gresel (werd burgemeester van Heerlen)
2004 - 2004       Bob de Hon (waarnemend)
2004 - 2018       Aat de Jonge (per 1 november 2018 afgetreden)
2018 - 2019       Ineke Bakker (waarnemend)
2019 - heden     Jean Paul Gebben
 
Bronnen: Ambtsketens van de Hoeksche Waard; Delpher krantenarchief; Omroep Flevoland