Walk of fame

Walk of fame

Plaats: Almere

Locatie: Stationsplein

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: Graniet

Jaar: 2012


Beschrijving:

Burgemeester Jorritsma opende 27 november 2012 officieel de Almeerse Walk of Fame. Ze deed dat samen met de eerste bewoonster van Almere Lia de Clerck-Duif en directievoorzitter van de Rabobank Nathal van Rijn. De Walk of Fame Almere is een kunstwerk dat het verhaal van Almere vertelt. Het werk bestaat uit 37 tegels, één voor elk jaar dat de stad bestaat. De tegelroute is een geschenk van Rabobank Almere aan de gemeente ter ere van het 35-jarig bestaan van de bank op 1 december 2011.  

Nathal van Rijn overhandigde in april 2012, tijdens de opening van de architectuurmanifestatie Making Almere, de eerste tegel aan burgemeester Annemarie Jorritsma. De tegels zijn 60 x 60 cm groot en gemaakt van graniet. Elke tegel verbeeldt een gebeurtenis, een ontwikkeling of persoon die betekenisvol is geweest voor dat jaar. De route begint in het jaar 1974 met de lancering van de naam Almere-Stad. Op de tegel met het jaar 1976 staat de overhandiging van de sleutel aan de eerste officiële bewoners van de nieuwe stad Almere, Henk en Lia de Clerck door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat de heer Tjerk Westerterp. De route start op het Stationsplein en loopt via de Diagonaal naar de Esplanade. De tegels liggen als een lint door het centrum van Almere. Tot 2043 schenkt de bank ieder jaar een nieuwe tegel. 

Elk jaar worden een aantal personen of instellingen genomineerd. De inwoners van Almere kunnen dan stemmen op hun favoriet. The Walk of Fame Almere kreeg in 2015 niet één maar twee tegels. Dat jaar waren Vis à Vis, de Almeerse Reddingsbrigade en oud-burgemeester Annemarie Jorritsma genomineerd. Een Overtuigende meerderheid van 2000 stemmen ging naar Vis à Vis, die dat jaar zijn 25-jarig bestaan vierde. De Rabobank vond echter dat Annemarie Jorristma, die in 2015 na 12 jaar burgemeesterschap afscheid van Almere nam, ook een steen verdiende. Niet alleen voor haar verdienste als burgemeester maar ook als grondlegger van de Walk of Fame Almere. Als ambassadeur had zij het mogelijk gemaakt dat Rabobank Almere op prominente plekken in de stad deze Walk of Fame kon realiseren. De beide tegels kregen een plaatsje op de Citadel tegenover de roltrap.

Kijk voor meer informatie op Walk of fame Almere