Dr. J.M. den Uylmonument

Dr. J.M. den Uylmonument
Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument

Plaats: Almere Stad

Locatie: Dr. J.M. den Uylpark

Kunstenaar: Kees Buckens

Materiaal: Belgisch hardsteen

Jaar: 1992


Beschrijving:

Dr. Johannes Marten (Joop) den Uyl was van 1967 – 1986 politiek leider van de PvdA. Van 1973 – 1977 was hij minister president van Nederland. Tijdens zijn premierschap kreeg hij te maken met een olieboycot door Arabische olieproducerende landen en de Lockheed-affaire. In 1987 overleed den Uyl op 68-jarige leeftijd aan een hersentumor. Enkele jaren na zijn overlijden besloot het gemeentebestuur van Almere een monument voor hem te plaatsen en gaven beeldhouwer Kees Buckens in maart 1990 opdracht het te maken. Buckens heeft honderden foto’s bestudeerd voor hij het beeld uit één stuk Belgisch hardsteen van 10.000 kg vervaardigde. Het beeld is op Buckens eigen karakteristieke wijze bewerkt waarbij het oppervlakte door middel van zaagsneden grof gestructureerd werd, wat zorgde voor een pokdalige huid. Het tweeeneenhalve meter hoge standbeeld, dat ƒ 45.000,- heeft gekost, kreeg de karakteristieke houding die hoort bij Joop den Uyl. Een natuurgetrouwe weergave, details waren overbodig. Een kleine gebogen man, onverzettelijk en bestand tegen olie- en Lockheedcrisis.

Op 14 januari 1992 werd het monument in het Stadplantsoen geplaatst. De onthulling vond plaats op 16 januari, in aanwezigheid van den Uyls dochter Saskia Noorman-den Uyl. Met het plaatsen van het beeld kreeg het parkje de naam Dr. J.M. den Uylpark. Op verzoek van de kunstenaar zijn bomen en struiken uit het park verwijderd, zodat het beeld vanuit verschillende richtingen goed zichtbaar is.

Het beeld van Den Uyl wordt omringd door vier banken en een groepje bomen, die in 1994 werden aangeboden door de Almeerse groenaannemers toen de stad met de geboorte van Melanie Huijbers de 100.000ste inwoner verwelkomde.

Kunstenaar

Kees Buckens is op 17 november 1957 in Breda geboren. In 1980 begon hij een opleiding tekenen en schilderen. Omdat deze vakken hem te weinig te zeggen hadden, stapte hij over naar beeldhouwen. In 1985 studeerde hij af aan de Academie van Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Daarna bezocht hij tot 1987 de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sinds 2002 is hij docent aan de Vrije Academie te Rotterdam. Buckens, beeldhouwer pur sang, maakt bijna uitsluitend vrijstaande mensfiguren. de beeldhouwer is landelijk bekend door zijn grote robuuste gehakte en gestapelde stenen beelden. Kees Buckens ziet beeldhouwen als bouwen en zijn beelden stralen dat ook uit: bouwwerken, stapelingen van volumes en 'emoties'

In Almere vind je het Dr. J.M. den Uyl monument (1992), in opdracht van de Gemeente vervaardigd door Buckens. Voor het provinciehuis in Lelystad staat ‘Vrouw”(1980). Vrouw II (1990) van deze kunstenaar vind je in Rotterdam, een stenen figuur zonder hoofd. In 's-Gravezande staat 'Herdenkingsmonument' (2003)