Borstbeeld bisschop Romero

Borstbeeld bisschop Romero

Plaats: Almere Stad

Locatie: P.J. Oudpark

Kunstenaar: Paulina Martin de Kreij

Materiaal: brons

Jaar: 2017


Beschrijving:

Op 24 maart 2017 werd in het P.J. Oudpark achter het WTC Almere een bronzen borstbeeld onthuld van Oscar Arnulfo Romero y Galdamez, aartsbisschop in San Salvador die wereldfaam verwierf als strijder voor de mensenrechten in San Salvador. De bisschop werd op 24 maart 1980 tijdens het vieren van de Eucharistie uit politieke motieven doodgeschoten.

Met een zegeningsceremonie door de Apos­to­lisch Nuntius, mgr. dr. Aldo Cavalli, werd de buste van aartsbisschop Romero officieel onthuld. Bij de onthulling waren burgemeester Franc Weerwind en vertegenwoordigers van de Almeerse Salvadoraanse gemeenschap, mevrouw de am­bas­sa­deur van El Salvador, Aida Luz Santos de Escobar en dhr. Matthijs Wolters namens het ministerie van Buitenlandse Zaken aanwezig. Er werden verschillende speeches gehouden, waarin werd benadrukt dat aartsbisschop Romero zich altijd sterk heeft gemaakt voor vrijheid, vrede en armoedebestrijding. Ondanks doodsbedreigingen bleef hij zich inzetten om de bevolking te helpen. Hij werd in 1942 tot priester gewijd en in 1977 benoemd tot aartsbisschop van San Salvador. Op de dag van de onthulling was het precies 37 jaar geleden dat hij vermoord werd terwijl hij de mis opdroeg. 

Na de moord op aartsbisschop Romero werden verschillende vakbondsleden gevangen genomen. Op 15 maart 1982  kregen zij bezoek van vier Nederlandse IKON-journalisten. Zij waren de laatste die door hen geïnterviewd werden. Twee dagen later liepen Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag in El Salvador in een hinderlaag en werden vermoord. Met hun dood wilde men verhin­de­ren dat het gruwe­lijke verhaal van El Salvador met ver­vol­gingen en mar­telingen van de oppositie en het arm hou­den van de armen, naar buiten werd gebracht. In Nederland was de verontwaardiging over de dood van de journalisten groot. Er werd op radio en televisie veel aandacht aan de burgeroorlog in El Salvador besteed. De ambassadeur van Nederland bezocht de vakbondsmannen in 1984 in de gevangenis en bood hen asiel in Nederland aan. Na 4 jaar en 3 maanden cel landden de elf mannen en hun gezinnen op Nederlandse bodem en kregen in Almere de mogelijkheid om een nieuwe toekomst op te bouwen.

De kunstenares Paulina Martin de Kreij en haar gezin hebben zich ingezet om de Salvadoraanse gezinnen te helpen met de integratie in Almere. Paulina en haar man spraken Spaans. De kunstenares werd door de Salvadoraanse gemeenschap Almere gevraagd om ter nagedachtenis aan bisschop Romero een buste te maken. In haar atelier aan de Kerkgracht in Almere Haven, werkte zij honderden uren aan het beeld. Ze boetseerde met warme was het gezicht van Romero. Ieder spiertje, ieder rimpeltje dat zijn gezicht heeft, kneedde zij met de was. Na maanden werk werd het beeld in brons gegoten. Het borstbeeld is een geschenk van de overheid van El Salvador, van de ambassade van El Salvador en van de Salvadoraanse gemeenschap in Nederland. Met het beeld willen zij de goede betrekkingen tussen beide landen onderstrepen, maar ook Nederland bedanken voor de gastvrijheid die zij in de jaren ’80 aan de groep politieke gevangenen verleende. Daarnaast is het beeld een symbool van wereldvrede en van de universele rechten van de mens. 

Het borstbeeld kon gerealiseerd worden door een financiële bijdrage van de Lionsclub in Almere, het Cultuurfonds Almere, de Vastenactie (Stichting BVA) en particuliere giften.

Kunstenaar

Paulina Geertruida Maria de Kreij is in 1946 in Amsterdam geboren. Zij groeide op in een kunstzinnige omgeving. De dingen die zij om zich heen zag gebeuren, probeerde zij van jongs af aan vast te leggen met potlood, penseel en klei. Zij heeft haar artistieke opleiding gekregen in Amsterdam en van grote kunstenaars in de steengroeven van Spanje en het Italiaanse Carrara. Paulina Martin de Kreij was de eerste kunstenares die zich in 1994 met haar atelier vestigde aan de 'kunstgracht' van Almere. Ze staat vooral bekend om haar bronzen beelden. In het verleden heeft Paulina ook veel met kristal, natuursteen en hout gewerkt.