Kempenaar Monument

Kempenaar Monument

Plaats: Almere

Locatie: Weerwaterplein

Kunstenaar: Arno Coenen

Materiaal: hardsteen en keramische tegels

Jaar: 2009


Beschrijving:

René George Kempenaar werd op 19 september 1954 geboren in Amsterdam. Hij ging naar de modevakschool en werkte eerst een aantal jaren bij Peek & Cloppenburg voor hij een eigen zaak begon. In 1980 verhuisde hij naar het gloednieuwe Almere, toen met krap 7000 inwoners niet groter dan een flink dorp. Hij was een verwoed beoefenaar van de Aziatische vechtsport Pencak Silat. In Almere startte hij sportschool Pencak Silat die later de naam P.O.R. Bhinneka kreeg. Langs die weg kwam hij uiteindelijk in het jongerenwerk terecht, want de sport, bracht jongeren zoveel meer bij dan vechttechniek. René Kempenaar werd beschouwd als één van de stuwende en betekenisvolle krachten in het Almeerse Jongerenwerk. Hij geloofde niet in een begrip als ’probleemjongeren’, maar betrok jongeren bij de veiligheid in het stadshart. Hij richtte jongerentheater Culture Shock op en stond aan de wieg van het succes van rappers als Ali B. en Raymzter

Op 16 april 2007 bracht René Kempenaar samen met een collega op werkbezoek  aan Den Haag. Hij had net in het gebouw van de Tweede Kamer gesproken over succesvol alcohol preventiebeleid toen hij in de pauze van de vergadering een hartstilstand kreeg en onverwachts op 52-jarige leeftijd overleed.

Na zijn overlijden besloot het college van burgemeester en wethouders in overleg met familie en bekenden de herinnering aan Kempenaar blijvend te willen houden door middel van een memorial in het stadscentrum. Op voordracht van Museum De Paviljoens werd kunstenaar Arno Coenen gevraagd om het monument te ontwerpen. Hij is samen met de familie Kempenaar tot een fraai ontwerp gekomen die de verschillende facetten van René Kempenaar laten zien. Jarenlang had Kempenaar zich met volle overgave ingezet voor Almeerse jongeren. Hij wilde een coole plek in het stadshart creëren waar ze zouden kunnen samenkomen en breakdancen. Coenen ontwierp een mozaïek van tweeëndertig vierkante meter. De achthoekige vorm refereert aan een 'vechtkooi' en staat symbool voor de strijd die Kempenaar voerde voor de jongeren in Almere. In het mozaïek nemen zijn portret en de tekst 'WELKOM' een belangrijke plaats in. Boven het portret staat links de tekst 'P.O.R. BHINNEKA' en rechts 'JONGERENWERKER'. Daarnaast is de Koninklijke onderscheiding afgebeeld die René Kempenaar op 28 april 2006 kreeg. Links van 'WELKOM' staat 036 als symbool voor Almere. Onderaan staat zijn naam: N.G. Kempenaar. 

Het bijzondere van het mozaïekproject is dat de kunstenaar Arno Coenen het traditionele ambacht combineert met eigentijdse beeldtaal en symboliek. Om het kunstwerk te realiseren mobiliseerde de kunstenaar zoveel mogelijk mensen. Op 18 april 2009 maakte hij samen met 150 Almeerders, waaronder Kempenaars zoon Marvin, de mozaïekvloer. Op 15 december 2009 is het monument officieel onthuld door burgemeester Annemarie Jorritsma en de familie van René Kempenaar. Het monument is niet alleen een eerbetoon aan René Kempenaar maar ook een ontmoetingsplaats voor de Almeerse jongeren. 

Kunstenaar

Arno Coenen is in 1972 in Deventer geboren. Hij studeerde in de jaren negentig mediakunst en Computer Graphics aan de Minerva Academie in Groningen. Sindsdien werkt hij aan een indrukwekkende hoeveelheid projecten: videoclips, sculpturen, radioprogramma’s, billboards, mozaïeken, glas-in-loodramen en hij treedt op als veejay. Zijn werk sluit vaak aan bij hedendaagse subculturen, jongerencultuur en populaire cultuur. Coenen is sterk maatschappelijk geëngageerd en toont vooral interesse voor uitgesproken subculturen zoals hooliganisme, heavy metal en vechtkunst. De kunst van Arno Coenen wordt beschouwd als erg toegankelijk. Het heeft een sociale inslag. Hierom wordt Coenen regelmatig een 'volkskunstenaar' genoemd.

In 2005 maakte hij voor de voormalige Popzaal Muzinq in Almere het grote mozaïek met als motto 'It's a long way to the top if u wanna rock & roll!'. Het werk bestaat uit 60.000 steentjes en is gerealiseerd door Mothership in samenwerking met Almeerse vrijwilligers.