Rad van Verzet

Rad van Verzet

Plaats: Almere

Locatie: Vrijheidsdreef

Kunstenaar: Henk van Slooten

Materiaal: staal en kunststof

Jaar: 1995


Beschrijving:

Het Bos der Onverzettelijken in Almere is een nationaal verzetsmonument en park dat op 29 april 1993 geopend werd. In de noordwestelijke hoek is een cirkelvormige ruimte, omringd door een met struiken begroeide wal, genaamd ‘JEUGDLAND’. Hier kunnen kinderen onder begeleiding spelen en bouwen.In 1993 maakte Henk van Slooten het Rad van Verzet. Samen met Jan Oskamp, bestuurslid van het Samenwerkend Verzet beschreef Van Slooten de activiteiten van het Verzet in de twaalf maanden dat het actief was in Nederlands-Indië. Dit verzet werd gepleegd van maart 1942 tot voorjaar 1943. De betreffende acties over de maanden van het jaar zijn door een Verzetsstrijder of Verzetsgroep beschreven. 

Op 5 mei 1995, 50 jaar na de bevrijding van Nederland, heeft minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Jeugdland het kunstwerk onthuld, een symbool gericht op kinderen. Het verzetsrad is een groot soort tandwiel met 12 tanden waarop de maanden van het jaar staan. Hierboven staan per maand beschrijvingen. In het midden steekt een zeshoek boven het vlak uit. Onder de zeshoek staat de tekst: Een beeld van het verzet 1940-1945. Bij het Rad staat een bordje met de tekst:

Geschonken door de 
Stichting samenwerkend Verzet
1940 - 1945
aan
Jeugdland
in het 
Bos der Onverzettelijken
5 mei 1995
 
In al die jaren was er weinig onderhoud aan het Bos der Onverzettelijken besteed. In 2014 is het bos flink op de schop gegaan. Er zijn honderden bomen gekapt en groepen bomen terug geplant. In vier jaar tijd is het bos omgevormd tot een duurzaam park, een plek van rust en bezinning. De transformatie is een ontwerp van de hand van landschapsarchitect Kees Hund (1943-2017). Het Rad van Verzet was in slechte conditie en werd door de gemeente opgeknapt. Het herdenkingsmonument kreeg een nieuwe plek, nabij de ingang van het Bos der Onverzettelijken. 2018 Was het Jaar van het Verzet.Op 27 november 2018 heeft wethouder Hilde van Garderen samen met Henk van Sloten het gerestaureerde Rad van Verzet onthuld.
 
Bron: Almere Deze Week