De Urn

De Urn

Plaats: Almere

Locatie: Blanchardpad / Farflerpad

Kunstenaar: Armando

Materiaal: brons

Jaar: 2000

Beschrijving:

Oud-burgemeester Ralph Pans is een groot bewonderaar van het werk van Armando. Op zijn initiatief kocht de gemeente Almere, met steun van zeven Nederlandse bouwbedrijven in 1999 het kunstwerk 'De Urn' van deze kunstenaar aan.

In 1996 ging Armando in op het verzoek een schetsontwerp te maken voor een monumentaal kunstwerk. Het werk van de kunstenaar grijpt meestal terug op de Tweede Wereldoorlog, die hijzelf meemaakte in Amersfoort. De rollen van slachtoffer en dader, goed en fout zijn terugkerende thema's in zijn werk.  Het kunstwerk 'De Urn' werd in oktober 2000 geplaatst in het Bos der Onverzettelijken. Deze plek was echter gecreëerd ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het kunstwerk herinnerde teveel aan de vreselijke crematoria uit de oorlogstijd. Daarom is het kunstwerk van Armando verplaatst naar een uitzichtheuvel bij parkeerterrein "Bergplaats" aan het Blancharpad.

'De Urn' is geplaatst op de voormalige stortplaats waar het Beginbos overgaat in het Kromslootpark. Op 7 november 2001 werd het kunstwerk, in aanwezigheid van Armando, door de toenmalige burgemeester Hans Ouwerkerk onthuld. Het beeld is ca. 5 m hoog en heeft een doorsnede van 2 m. Het is in brons gegoten en staat op een sokkel van 5 x 5 m. Duidelijk zijn de sporen van het boetseren in de huid van de sculptuur zichtbaar gebleven. Armando maakt in zijn bronzen vaak gebruik van een 'korrelige' huid die ontstaat doordat de giethuid, nadat het beeld gegoten is, ongepolijst bleef. Het lijkt alsof De Urn eeuwenlang onder water heeft gelegen en zich mettertijd op de huid kleine organisme hebben vastgezet.

Ook al heeft Almere geen oorlogsverleden, het heeft meerdere monumenten ter nagedachtenis aan verzetshelden. Ook 'De Urn' van Armando is als zodanig bedoeld.

Kunstenaar

Armando is op 18 september 1929 in Amsterdam geboren als Herman Dirk Dodewaard. Later laat hij zijn naam officieel veranderen in Armando, wat 'zich wapenend' betekent en in het Italiaans het equivalent van Herman is.

Vlak voordat de Tweede wereldoorlog uitbreekt verhuist het gezin naar Amersfoort. Daar zwerft hij als elfjarig jongetje met zijn vrienden door de bossen nabij 'Kamp Amersfoort'. De ervaringen die hij in de Tweede Wereldoorlog opdeed in de omgeving van het kamp vormen de basis voor al zijn werk. Armando is gefascineerd door 'de schoonheid in het kwaad'. Dit verwerkt hij in vershillende thema's.

Armando is een veelzijdig talent. Naast de beeldende kunst en de literatuur is hij ook actief in de journalistiek, theater, televisie, muziek (als violist in het zigeunerorkest van Tata Mirando) en sport (bv. amateurboksen). Sinds 1988 is hij ook als beeldhouwer actief. De grote plastieken zijn in donker, dof brons uitgevoerd. Armando wil dat ze eruit zien alsof ze net zijn opgegraven: gehavend en geteisterd. Thema's als de ladder, de boom, het rad, de beker, de vlag of de kop komen steeds in zijn werk terug.

In 1998 is in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armando Museum geopend. Op 22 oktober 2007 werd het museum door een uitslaande brand geheel verwoest, waarbij vrijwel de gehele aanwezige collectie en een deel van het documentatie-archief verloren zijn gegaan.

Laatste Update zondag, 19 februari 2012