Gedenksteen Allard Veldhuis

Gedenksteen Allard Veldhuis

Plaats: Almere Haven

Locatie: Sluiskade

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: graniet

Jaar: 2018


Beschrijving:

In de nacht van 4 op 5 juli 2017 overleed Allard Veldhuis op 71-jarige leeftijd. De in Amsterdam geboren Veldhuis behoorde tot de eerste groep mensen die in Almere Haven kwamen wonen. Eind 1977 begon hij als eerste jongerenwerker in Almere. In de nieuwe stad, waar niks voor de jongeren te doen was, zette Veldhuis tal van activiteiten op die hij voor en met de jongeren organiseerde. In 1980 vond hij dat Sint Nicolaas ingehaald moest worden. De intocht van Sinterklaas heeft hij 26 jaar lang georganiseerd. In 1981 richtte hij Jeugdland Haven op, een bouwspeelplaats voor kinderen van 7 t/m 14 jaar. Allard Veldhuis was nauw betrokken bij de Holland Triathlon. Tussen 1985 en 1995 was hij de stem van dit grote sportevenement. Op de muurschildering 'Holland Triatlon' aan de Sluis is hij de man met microfoon, die naast het podium staat. Samen met de jongeren organiseerde Veldhuis van 1993 tot 2005 het Bevrijdingsfestival. Veldhuis was ook raadslid namens D66 en sportverslaggever en radiopresentator van het kinderprogramma Neptunus bij Omroep Flevoland.

Op initiatief van een groep vrienden en bekenden van Veldhuis is aan de Sluiskade, op de plaats waar hij vele jaren Sint Nicolaas binnenhaalde, een gedenksteen geplaatst met daarop zijn portret. Boven de beeltenis staat:

Allard Veldhuis
Opbouwwerker en
spreekstalmeester

Op 5 juli 2018, precies één jaar na zijn overlijden, onthulde wethouder Jaap Lodder de gedenksteen. De 60 x 60 cm grote granieten steen is vormgegeven in dezelfde stijl als de stenen van de 'Walk of Fame', een kunstwerk dat de geschiedenis van Almere vertelt. De gedenksteen maakt echter geen onderdeel uit van dit kunstwerk omdat deze herdenkingstegel niet, zoals de stenen van de Walk of Fame, in het centrum van Almere ligt. Via een QR code op de gedenksteen kan extra informatie opgevraagd worden.