Herdenkingsplaquette

Herdenkingsplaquette
Herdenkingsplaquette Herdenkingsplaquette

Plaats: Almere

Locatie: Schoolwerf 21

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: brons

Jaar: 1996


Beschrijving:

De stad in Zuidelijk Flevoland werd op de eerste schetsen nog Zuidweststad genoemd, maar kreeg in de jaren zeventig van de 20e eeuw de naam Almere, naar Aelmere de vroegmiddeleeuwse naam van de Zuiderzee. De oudste wijk van Almere is Almere Haven dat dan nog aan elkaar geschreven werd als "Almerehaven".

Rond het aan de haven gesitueerde centrum liggen woonwijken. Met een kleinschalig verkavelingspatroon bestaande uit groepen woningen rond een midden gebied, zette men zich af tegen de onpersoonlijke rechthoekige verkaveling van het Nieuwe Bouwen. Op 2 september 1974 werd de allereerste paal geslagen voor de eerste telefooncentrale van Almere. De bouw van de eerste woningen van Haven aan de Schoolwerf, naar plannen van architect Joop van Stigt (1934 - 2011), startte op 30 september 1975. Ten gevolge van de energiecrisis werden er geen doorzonwoningen meer ontworpen, maar huizen met gesloten gevels om zoveel mogelijk energie te besparen. De wijk de Werven bestaat uit clusters met 20 tot 25 woningen. De clusters zijn vormgegeven als vierkanten met onder 45 graden afgeschuinde hoeken. Er zijn 26 woningtypen gerealiseerd met standaard trap-, keuken-, badkamer- en toiletelementen.

Voor het slaan van de eerste paal kwam minister van Verkeer en Waterstaat Tjerk Westerterp naar Zuidelijk Flevoland. Op 30 november 1975 reikte Westerterp tijdens een bijeenkomst in het plaatselijk café-restaurant "De Roef" de eerste 25 sleutels uit. Henk en Lia de Clerck zijn de eerste officiële bewoners van de nieuwe stad.

This text will be replaced by the JW Player

Maker:Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Almere werd op initiatief van Burgemeester en Wethouders een bronzen plaquette vervaardigd. De herdenkingsplaat op de woning Schoolwerf 21 werd op 30 november 1996 onthuld door Oud-minister Tjerk Westerterp en de toenmalig Burgemeester Ralph Pans.