Monument voor overleden en stilgeboren kinderen

Monument voor overleden en stilgeboren kinderen

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostranddreef

Kunstenaar: Ger Koreman

Materiaal: steen, ijzer en RVS

Jaar: 2021


Beschrijving:

Op 13 oktober 2021 onthulde burgemeester Mieke Baltus en initiatiefnemer Ger Koreman op begraafplaats Ölandhorst een monument voor overleden en stilgeboren kinderen. Het idee ontstond bij Koreman op Wereldlichtjesdag 2019. Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Wereldwijd komen mensen op deze dag op begraafplaatsen bij elkaar om om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes ter nagedachtenis aan overleden kinderen aan te steken. 

De Stichting Wereldlichtjesdag Lelystad nam het initiatief om op de Algemene Begraafplaats in Lelystad een permanente plek te realiseren waar mensen bij het verlies van hun overleden of doorgeboren (stilgeboren) kind kunnen stilstaan. De stichting ging opzoek naar sponsoren. In februari 2020 ontving de Stichting Wereldlichtjesdag Lelystad van de Stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis een bijdrage van € 4.000,- voor het herdenkingsmonument. Op 8 september 2020 pitchte Ger Koreman namens de Stichting Wereldlichtjesdag Lelystad op de 5e editie van de Motiemarkt zijn idee voor een herdenkingsmonument bij raadsleden, in de hoop dat het plan verwezenlijkt kon worden. In de raadsvergadering van 6 oktober 2020 besliste de gemeenteraad van Lelystad om het idee financieel te ondersteunen. 

Het ontwerp voor de herdenkingsplek ontstond toen Ger Koreman dacht aan de brug de Pont des Arts in Parijs waaraan door verliefde stelletjes slotjes werden opgehangen. De sleuteltjes namen ze mee. Dat vond Koreman wel een mooi idee. Hierop heeft hij voortborduurt. Aan de hand van zijn tekening is het monument gebouwd door het Lelystadse bouwbedrijf De Wilde. Het 'Monument voor overleden en stilgeboren kinderen' is opgebouwd uit 5 steenkorven die trapsgewijs geplaatst zijn. De steenkorven, ook wel schanskorven genoemd, zijn gegalvaniseerde staalmatten met een maaswijdte van 5 x 5 cm die omgevormd zijn tot rechthoekige korven. De met breukstenen gevulde korven zijn van boven afgedekt met RVS. Bovenop de middelste steenkorf staat een kunstwerkje van RVS dat Koreman 25 jaar geleden op een rommelmarkt in Utrecht kocht en aan de Stichting Wereldlichtjesdag heeft geschonken. Het zijn twee halve harten in elkaar. In het midden van het monument hangt een glasplaat waarin een gedicht van voormalig stadsdichter Juul Baars gegraveerd is.

Stilstaan…
 
ik voel je als de wind
zacht door mijn haren strijkt
en hoor je als de vogels zingen
beleef je in herinnering
je bent het beeld
dat nimmer van mij wijkt
 
de stilte schreeuwt je naam
en schittering van het licht
Vormt in haar stralen
jouw gezicht
en ik omarm je in gedachten
voor altijd zal ik op je wachten
en draag je ondanks smart
als een sprankelend lichtje…
in mijn hart

De herinneringsplek bestaat uit een cirkelvormige ruimte met aan de ene kant een grote rondlopende bank en aan de andere zijde het monument. De achterliggende gedachten is dat (groot)ouders een slotje met daarop de naam van het overleden kind aan het raster kunnen ophangen en het sleuteltje mee naar huis nemen. Zo blijven ze symbolisch voor altijd met het kind verbonden. Na de onthulling van het monument hing burgemeester Mieke Baltus het eerste slotje in de vorm van een hartje naast de glasplaat aan steenkorf. Op het hartje staat geschreven: WLD [afkorting; WereldLichtjesDag], voor het stille kind.