Tegel TegenZinloosGeweld

Tegel TegenZinloosGeweld
Tegel TegenZinloosGeweld Tegel TegenZinloosGeweld Tegel TegenZinloosGeweld Tegel TegenZinloosGeweld

Plaats: Lelystad

Locatie: Stationslaan

Kunstenaar: Irma van der Mee

Materiaal: beton

Jaar: 2001-2021


Beschrijving:

Als start van een landelijke campagne tegen zinloos geweld onthulde de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Roger van Boxtel en de toenmalig burgemeester van Lelystad Chris van Leeuwe, op 16 mei 2001 in Lelystad twaalf stoeptegels bij de oversteek van het station naar het gerechtsgebouw. Twaalf stoeptegels TegenZinloosGeweld, voor iedere provincie één. Tijdens de onthulling zei Van Boxtel: "Bezint eer ge begint. Voor je het weet eindig je aan de overkant."

Op de tegels staat een afbeelding van een lieveheersbeestje, het logo van de landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Het idee om stoeptegels tegen zinloos geweld te gebruiken was afkomstig van Irma van der Mee, voorzitter van het Flevolandse steunpunt van de landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Van der Mee stelde dat één op de drie Nederlanders het lieveheersbeestje als symbool van de strijd tegen zinloos geweld herkent en hoopte dat er een preventieve werking van uit zou gaan. De actie kreeg navolging in de elf andere provinciale hoofdsteden. 

Door heel Nederland en daarbuiten liggen tegels met een lieveheersbeestje. Ieder met een eigen verhaal, preventief of emotioneel. In 2004 heeft toenmalig premier Balkenende een tegel TegenZinloosGeweld gelegd voor het Europese Parlement in Straatsburg. Aan de Europalaan in Emmeloord werd op 3 september 2006 door wethouder Willy Schutte bij supermarkt C 1000 een tegel met het lieveheersbeestje geplaatst. Initiatiefneemster Els Vlek wilde zo aandacht schenken aan de steekpartij die twee weken daarvoor plaatsvond in de buurtwinkel. Bij de steekpartij raakten 6 klanten en een cassière gewond door een wild om zich heen stekende jongeman. Burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad legde op 11 november 2010 samen met Carel Fortuin in de wijk de Punter een stoeptegel. Carel Fortuin was in april 2009 het vierde slachtoffers van een man die de naam Jack de Prikker kreeg. Hij was in 2008 en 2009 verantwoordelijk voor een aantal steekpartijen op willekeurige voorbijgangers in Lelystad, waarbij één van de slachtoffers om het leven kwam. Leerlingen van basisschool de Zonnewijzer in Dronten hebben op 28 mei 2010 twee tegels gelegd. De stoeptegels TegenZinloosGeweld waren in januari in het kader van het 20-jarig bestaat aan de school aangeboden. Op 23 december 2011 heeft burgemeester Gerrit Jan Gorter in de Raadhuisstraat in Zeewolde de eerste van zeven tegels TegenZinloosGeweld gelegd. Daarmee wilde het college van burgemeester en wethouders laten zien dat geweld niet wordt getolereerd in Zeewolde. Op 13 juni 2019 werd aan de Markerkant in Almere een tegel met een lieveheersbeestje geplaatst op de plaats waar Patrick Erkamps op 26 mei van dat jaar zwaar mishandeld werd. De zwaargewonde Erkamps overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Op 18 mei 2021 heeft Irma van der Mee samen met burgemeester Henry Meijdam de 13e- en laatste tegel tussen de rechtbank en het station gelegd. Precies 20 jaar na het plaatsen van de eerste tegel TegenZinloosGeweld zijn er 13 nieuwe stoeptegels met een lieveheersbeestje geplaatst tussen het station en de rechtbank in. Twaalf zijn er voorzien van de namen van de provincies, de 13e tegel ligt in het midden en staat centraal voor Lelystad, als het hart van Nederland. Vanuit deze stad zijn de stoeptegels als een olievlek door Nederland gegaan en inmiddels zijn er enkele duizenden te vinden waarvan een honderdtal in Lelystad. De tegel met het lieveheersbeestje is in 20 jaar tijd landelijk uitgegroeid tot het symbool tegen zinloos geweld.

Op 23 oktober 2023 heeft demissionair-minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming voor de ingang van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag een jubileumtegel van de Stichting Tegen Zinloos Geweld onthuld. Met de onthulling in Den Haag werd het 25-jarig bestaan van de stichting gevierd. Op de tegel staan de jaartallen '1997 - 2022' en de tekst 'Eén minuut stilte is niet genoeg!'