Amalialinde

Amalialinde

Plaats: Lelystad

Locatie: Geldersedreef

Maker:

materiaal: linde

Jaar: 2004


Beschrijving:

Het is in Nederland een aloude traditie om ter gelegenheid van een troonswisseling of bij de geboorte van een troonopvolger een Tilia x europaea te planten, een Koningslinde. De 'Amaliaboom' werd geplant ter ere van de geboorte van prinses Amalia op 7 december 2003. Zij is de oudste dochter van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, zoals ze voluit heet, is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonopvolging en wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje en informeel als kroonprinses.
 
De geboortelinde staat in de groenstrook tussen het Gelderse Diep en de Geldersedreef, ter hoogte van Cannenburch 14. Toen prinses Amalia geboren werd heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag samen met Staatsbosbeheer Koningslindes van 5 meter hoog aan de gemeentes aangeboden als geboorteboom. De Amalialinde symboliseert dat ieder kind moet kunnen opgroeien in een gezonde, groene wereld. Een Linde is ideaal als herdenkingsboom omdat hij op bijna elke grond kan groeien, zowel op klei-als op zandgrond. In 260 van de 403 gemeenten van Nederland groeien 'Amaliabomen' die op de Nationale Boomfeestdag 2004 zijn aangeplant. De viering van de Nationale Boomfeestdag zou dat jaar plaatsvinden op 24 maart, maar werd in verband met het overlijden van prinses Juliana op 20 maart verplaatst naar 7 april. De Stichting Nationale Boomfeestdag vond het niet gepast om een vreugdevolle en vrolijke gebeurtenis op die dag door te laten gaan.
 
De 'Amalialinde' is de tweede Koningslinde in Lelystad. In 1988 is tergelegenheid van de 50e verjaardag van koningin Beatrix op Lelystad Haven een 'Beatrix boom' aangeplant.