Portretrelïef

Portretrelïef
Portretrelïef Portretrelïef Portretrelïef

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostvaardersdijk 01-13

Kunstenaar: Frans van der Ven

Materiaal: brons

Jaar: 2006


Beschrijving:

Prof. Dr. Roelof Henri Antonius (Roel) van Duin kwam in 1963 als hoofd van de landbouwkundige afdeling bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). In 1968 werd hij benoemd tot plaatsvervangend directeur. Van Duin volgde in 1976 Dr. Ir. Will Marie Otto op als hoofddirecteur van de RIJP en bleef directeur tot de dienst in 1989 opgeheven werd. Onder zijn leiding werd Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland op de tekentafel bedacht. Hij drukte zijn stempel op de bouw van Lelystad en Almere, maar eveneens op de landbouw en de landschapskunst. Bij de inrichting van de polders heeft hij ook groen en natuur ingetekend, zoals recreatie langs de randmeren en de Oostvaardersplassen. De plek van de Oostvaardersplassen was oorspronkelijk bestemd als industriegebied.

Na 1986 is Roel van Duin Statenlid voor het CDA geweest voor de net gestichte provincie Flevoland. Roel van Duin is in 2001 op 75-jarige leeftijd overleden.

Ter nagedachtenis aan professor Roel van Duin heeft de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven een portretrelïef in opdracht van het comité "Beeld van Roel van Duin" gemaakt. Van der Ven bestudeerde vele foto's voor hij tot het ontwerp voor dit reliëf kwam. Het portret is en profil en rechts kijkend uitgevoerd. Het ontwerp is in was gemaakt en vervolgens in brons gegoten. Op de plaquette staat een tekst die Jan van Kampen bij het 25-jarig ambtsjubileum van Roel van Duin in 1988 heeft geschreven. De drie losse uiteinden stellen ruimte, grond en water voor en zijn tot een knoop verweven. Dit symboliseert de eenheid die van Duin van de polders heeft gemaakt. Het hangt in de centrale hal van Museum Nieuw Land en is op 3 april 2006 onthuld door de kleinzoon van Roel van Duin, Pieter Groen.

Kunstenaar

Frans van der Ven is in 1955 in Arnhem geboren. Na het Gymnasium van het Aartsbisschoppelijk Klein Seminarie te Apeldoorn heeft hij zijn opleiding genoten aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Reeds van jongs af aan kon hij het niet laten om van alles met zijn handen te maken. Als kind was Van der Ven al een vervent dierenliefhebber en op de academie maakte hij zijn eerste dierportretten. Met de onthulling van zijn Kiekendief, op 9 januari 1986 door H.M. Koningin Beatrix bij de instelling van de provincie Flevoland, kreeg Frans van der Ven in één klap regionale bekendheid. Sindsdien werkt hij voornamelijk in opdracht van gemeenten, provincie en bedrijven. Sommige werken zijn ontstaan in opdrachtsituaties, andere uit pure aandrang om iets te creëren, zonder opdrachtgever. Altijd is de natuur de inspiratiebron. Specifiek hierbij is de geboeidheid van Frans van der Ven door de manier van bewegen, die eigen is aan het schepsel. Deze beweging brengt hem er soms toe een beeld te laten balanceren op de voorkant van een voet of de tip van een vleugel. Sinds 1982 woont en werkt hij in Almere.

In Epse is het Herdenkingsmonument Oxerhof van de hand van Frans van der Ven. In Amersfoort vind je het kunstwerk ‘Korenwolf, in Lelystad vind je in de hal van het Provinciehuis een bronzen ‘Kiekendief’, het symbool van de provincie Flevoland. In het genmeentehuis van Dronten en Emmeloord zijn replica's te vinden. In het Nieuw Land Erfgoedcentrum hangt een portretreliëf van zijn hand. Op Urk zijn twee kunstwerken van Van der Ven te vinden: 'Straatmozaïek' en 'Vissen'. In Almere staan de kunstwerken  'Zeven Zwaluwen', 'Fantasievogel' en 'Markers TIJDpad Zenith'. Tevens maakte Frans van der Ven voor Almere het bronzen relatiegeschenk 'De Hara'.