Kroningsdeksels

Kroningsdeksels

Plaats: Zeewolde

Locatie: centrum

Kunstenaar: Paul Bausch

Materiaal: gietijzer

Jaar: 2013


Beschrijving:

Ter herinnering aan de troonswisseling op 30 april 2013 zijn in het centrum van Zeewolde 'Kroningsdeksels' geplaatst. Het 'Kroningsdeksel' was een initiatief van de firma Aquafix Milieu uit Mijdrecht, die het putdeksel speciaal voor deze memorabele gebeurtenis heeft ontwikkeld. De troonswisseling was een markant punt in de geschiedenis dat aandacht verdiende, zeker vanuit de waterbranche. Vanwege de voortrekkersrol die prins Willem-Alexander heeft gehad en het afscheid dat hij moest nemen van de waterbranche toen hij koning werd, heeft Aquafix Milieu deze ludieke actie bedacht. 

Industrieel ontwerper Paul Bausch van Bausch4Aqua heeft het 'Kroningsdeksel' in opdracht van Aquafix ontworpen. Midden op het putdeksel staat een dubbelportret van het koningspaar. De afbeelding toont koning Willem-Alexander op de voorgrond met daarachter koningin Maxima. De portretten zijn en profil en links kijkend afgebeeld. Onder het dubbelportret staat in goudkleur de Nederlandse koningskroon en het jaartal 2013. De Nederlandse koningskroon bestaat uit een met edelstenen bezette gouden hoofdband met daarop gouden fleurons en daartussen parels op korte gouden pieken. Achter de fleurons steken acht met parels bezette beugels omhoog. Waar deze samenkomen is op de top een kleine rijksappel te zien, een wereldbol met daarop een kruisje. Op het 'Kroningsdeksel' is de koningskroon gestileerd en van voren afgebeeld. Op de meeste exemplaren is het 'goud' van het handgeschilderde kroontje in de loop der jaren nagenoeg verdwenen. De putdeksel weegt 50 kg en is in een beperkte oplage gegoten door de Belgische gieterij Fondatel Lecomte in Andenne, die gespecialiseerd is in put- en riooldeksels. 

Iedere Nederlandse gemeente heeft van de leverancier van de putdeksels een exemplaar cadeau gekregen. "Als gemeente hebben wij besloten er een aantal putdeksel bij te bestellen en deze in een lijn van het gemeentehuis naar het evenemententerrein te leggen als blijvende herinnering aan de troonswisseling”, aldus burgemeester Gerrit Jan Gorter.  In totaal zijn er in de gemeente Zeewolde zeven putdeksels op de inspectieputten van het regenwaterriool vervangen. Er is voor het getal zeven gekozen omdat dit staat voor volheid, totaliteit, compleetheid of het maximale. Daarnaast zaten in 2013 zeven politieke partijen in de gemeenteraad. Burgemeester Gorter heeft op 29 april 2013 samen met René Knipscheer, directeur van Knipscheer Infrastructuur BV, het laatste 'Kroningsdeksel' op de put voor de Open Haven geplaatst. 

De fabrikant spreek op zijn website over 'Kroningsdeksel' of 'Koningsdeksel'. Hoewel het deksel in Nederland bekend staat als 'Kroningsdeksel' is dit eigenlijk een foutieve term. In Nederland wordt de vorst niet gekroond maar ingehuldigd. De kroon heeft tijdens de inhuldigingceremonie slechts een bijrol. Hij ligt samen met de rijksappel, het rijkszwaard en de grondwet op een tafel in de buurt van de nieuwe vorst.
 
In nog twee andere Flevolandse gemeentes zijn kroningsdeksels te vinden. De gemeente Noordoostpolder heeft het kroningsdeksel in Emmeloord bij het gemeentehuis neergelegd en in Dronten werd het deksel op het Koning Willem Alexanderplein geplaatst. De kroningsdeksel is de gemeente Almere wel aangeboden maar heeft hem niet in ontvangst genomen. Urk heeft het kroningsdeksel wel gekregen, maar niet geplaatst. Het deksel werd opgeslagen op de gemeentewerf.