Vlinder

Vlinder
Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder

Plaats: Zeewolde

Locatie: Vrijetijdshart aan het Kluunpad

Kunstenaar: Erik Wallenburg

Materiaal: brons

Jaar: 2005


Beschrijving:

Op 17 september 2005 werd het monument "Vlinder" door Erik Wallenburg en Samantha van Zandvoort onthuld. Genodigden liepen in het vrijetijdshart van Zeewolde door een haag van fakkels naar het monument. Daar werd het beeld onthuld met het loslaten van witte ballonnen.

Het monument, dat vlakbij de natuurijsbaan staat, is bedoeld voor iedereen die plotseling een dierbare heeft verloren. Daar bestond behoefte aan nadat bij twee trieste ongevallen in oktober 2004 zeven jonge mensen uit Zeewolde om het leven kwamen. De inwoners van Zeewolde werd gevraagd een ontwerp voor het monument in te sturen. Samantha van Zandvoort (4 oktober 1985) verloor haar 20-jarige vriendin Nicky Braun bij het ongeluk op 17 oktober op de A35 bij Almelo. Toen zij begin 2005 de oproep in de krant las dacht zij gelijk aan een vlinder. Uit de 23 inzendingen is haar ontwerp door de Zeewolder bevolking gekozen. Initiatiefnemer Erik Wallenburg heeft het idee van Samantha uitgewerkt en het kunstwerk gemaakt.

Het monument is een 2 m hoog bronzen beeld van twee opengevouwen handen die een vlinder loslaten. Voor Samantha van Zandvoort symboliseert een vlinder de kwetsbaarheid van het leven, vanwege z'n teerbaarheid en z'n korte leven. Door de eeuwen heen is de vlinder in veel culturen het symbool van transformatie, van wederopstanding en van de ziel geworden. Bij de oude Grieken staat het woord psyche zowel voor vlinder als voor ziel. Wanneer de ziel het lichaam van de overledene verlaat vliegt deze als een vlinder naar de hemel. In het Christendom is de vlinder verbonden met leven, dood en wedergeboorte. 

Op de natuurstenen sokkel van het monument is een koperen bordje bevestigd met de volgende tekst: ’Vlinder onthul mijn innerlijke schoonheid. Begeleid me in de transformatie van mijn ziel. Met nieuwe vleugels stijg ik op tot boven de wolken’.

Vanwege de aanleg van een nieuwe atletiek- en ijsbaan stond het monument 'Vlinder' in de weg. In januari 2018 is het kunstwerk door Kunstwacht uit Delft naar een nieuwe plek in het vrijetijdshart verplaatst. Deze ligt ongeveer 50 meter verderop langs het fietspad aan het Kluunpad. Eind 2017 heeft Kunstwacht samen met kunstenaar Erik Wallenburg een inventarisatie van het monument gemaakt waarbij bleek dat een aantal beschadigingen moest worden gerepareerd. Als onderdeel van de verhuizing is het kunstwerk gerestaureerd.

Op 22 mei 2022 kwam kunstenaar Erik Wallenburg er achter dat het vlindermonument vernield was. De voelsprieten van de vlinder waren verdwenen en daarnaast waren er zaag- en boorsporen in het bronzen beeld. 'Vlinder' was het tweede bronzen beeld in Zeewolde dat in korte tijd was vernield. Een week daarvoor bleek dat één van de schaatsertjes verdwenen was. Vlinder werd uit voorzorg door de gemeente weggehaald en door Kunstwacht in het atelier gerestaureerd. Op 26 juli 2023 werd het kunstwerk weer op zijn sokkel teruggeplaatst. 

Kunstenaar

Erik Jacob Wallenburg is op 18 juli 1955 in Den Haag geboren. Hij studeerde aan Creativiteitscentrum de Hazelhorst in Delft en ArtEz hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Wallenburg is een creatieve duizendpoot. Hij was jarenlang werkzaam als medewerker op de ontwerpafdeling van Artihove in Bergschenhoek, een bedrijf waar kunstwerken ontworpen worden of wassen beelden van derde worden gegoten. Wallenburg fotografeert, maakt cartoons en organiseert evenementen. Sinds 2000 maakt hij zelf sculpturen voor opdrachtgevers. Erik Wallenburg ontwierp in Zeewolde al veel beelden en logo’s. De bekendste zijn 'Schakeling van samenwerking' op het Trekkersveld, ‘Vlinder’ in het Vrijetijdshart en 'Ztje', het beeldje van de Van Z… tot Z…-tocht in de Raadhuisstraat. Maar ook het ontwerp van 'Hekwerk van de Koningslinde' op de hoek van de Horsterweg en de Zuiderzeeweg, De IJsmeester' op het Kerkplein en 'Monument Verloren Parel-Hemelpost' op de begraafplaats zijn van zijn hand. 

In het kader van het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk, een in 2011 gehouden themajaar van de Europese Unie om vrijwilligerswerk te bevorderen, maakte Wallenburg het fotoboek ‘De Zeewolder Vrijwilliger in beeld gebracht’. Op 23 maart 2017 ontving Erik Wallenburg uit handen van commissaris van de Koning, Leen Verbeek, de Lelyprijs 2017. Het bestuur van het Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland besloot de Lelyprijs 2017 aan Wallenburg toe te kennen voor zijn uitzonderlijke inzet voor de gemeente Zeewolde en zijn inwoners op het vlak van activiteiten en cultuur.