Ploegenmonument Cairn of Peace

Ploegenmonument Cairn of Peace
Ploegenmonument Cairn of Peace Ploegenmonument Cairn of Peace Ploegenmonument Cairn of Peace Ploegenmonument Cairn of Peace Ploegenmonument Cairn of Peace Ploegenmonument Cairn of Peace Ploegenmonument Cairn of Peace Ploegenmonument Cairn of Peace

Plaats: Zeewolde

Locatie: Gelderseweg-Groenewoudseweg

Kunstenaar: Jeroen Stok

Materiaal: staal, messing

Jaar: 1990


Beschrijving:

Ter gelegenheid van de 37e internationale kampioenschap ploegen dat van 20 tot 22 september 1990 in Zeewolde plaatsvond, heeft de Lelystadse kunstenaar Jeroen Stok het 'Ploegenmonument Cairn of Peace' ontworpen. Op een lage ronde sokkel staat een 2 m. hoge, ronde sculptuur van geschilderd staal waarin 3 ploegijzers zijn verwerkt. Op verzoek van de kunstenaar bracht iedere deelnemer een steen mee. Deze 25 stenen, met daarop de namen van de deelnemende landen, zijn in de sokkel gemetseld. De kern van het beeld bestaat uit een messing schijf met daarin gegraveerd het logo en de spreuk van de organisatie: PAX ARVA COLAT (moge vrede de akkers bebouwen). Het beeld symboliseert de eerste, de tweede en de derde wereldlanden, die alle ploegen op het werkelijke ‘goud’ in de aarde, namelijk de levenskracht van de aarde.

Na bijna 15 jaar moest het ploegenmonument door dorpsuitbreiding enkele meters verplaatst worden. Moment ook voor een opknapbeurt. Op 22 maart 2005 is het gerestaureerde monument weer teruggeplaatst.

Kunstenaar

Jeroen Stok werd op 13 mei 1959 in Rotterdam geboren. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde hij van 1979 -1981 techniek. Daarna studeerde hij twee jaar aan de Vrije Academie in Den Haag en vervolgens voltooide hij zijn opleiding van 1984-1985 aan het Art Department van de MIV University in IOWA, Amerika.

Jeroen Stok werkt met staal en dan het liefst roestvaststaal, een veelzijdig materiaal met een uitstraling van kwaliteit. Door het te bewerken met machines als een wals en een zetbank ontstaan integrerende ontwerpen en sculpturen. Daarna kan het op diverse manieren bewerkt worden, zoals polijsten, waardoor totaal verschillende effecten ontstaan. Stok haalt zijn inspiratie uit de natuur en zijn favoriete onderwerpen zijn bloemen en vogels die grotendeels teruggebracht zijn tot hun essentie. Al heel lang komen bloem en bloeivormen voor in zijn tekeningen en beelden. Dit is geen bewuste keuze, ze komen er gewoon in. Ook vanuit strenge symmetrieën ontstaan ze. De overgang van gesloten knop naar open bloem vindt Jeroen Stok prachtig en wonderlijk. Naast vrij werk en opdrachten voor kunst in de openbare ruimte maakt Stolk ook grafmonumenten die hij uitvoert in RVS in combinatie met glas.

Jeroen Stok woont in Lelystad, voelt zich thuis in de polder en is vooral gefascineerd door de altijd aanwezige wind.