Hekwerk Koningslinde

Hekwerk Koningslinde
Hekwerk Koningslinde Hekwerk Koningslinde Hekwerk Koningslinde Hekwerk Koningslinde Hekwerk Koningslinde Hekwerk Koningslinde

Plaats: Zeewolde

Locatie: Horsterweg-Zuiderzeeweg

Maker: Erik Wallenburg

materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2013


Beschrijving:

Sinds de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898 is het traditie om bij iedere troonswisseling een zogenaamde Koningslinde te planten. In tal van Nederlandse gemeenten staan monumentale Koningslindes die herinneren aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Nabij de rotonde Horsterweg-Zuiderzeeweg is op 30 april 2013 ter ere van de kroning van Willem-Alexander een Koningslinde door Burgemeester Gerrit Jan Gorter onthuld. Voor Zeewolde is dit de eerste Koningslinde, omdat het dorp bij de inhuldiging van koningin Beatrix nog geen zelfstandige gemeente was.

Het is de gewoonte dat om de Koningslinde een hekwerk geplaatst wordt. Zeelwolde heeft niet gekozen voor het standaard hek, maar heeft Erik Wallenburg gevraagd een sierhek te ontwerpen. Het hekwerk is gebaseerd op een troon. De drie tronen waaruit het roestvrijstalen kunstwerk bestaat zijn weergegeven in een driehoek en zijn met elkaar verbonden door een ketting. Iedere troon bestaat uit twee silhouetten die bekroond zijn met een glimmend kroontje. Het Zeewolder bedrijf Lastech heeft het ongeveer 1,50 meter hoge hekwerk vervaardigd.

Zie ook: omroep flevoland

Kunstenaar

Erik Jacob Wallenburg is op 18 juli 1955 in Den Haag geboren. Hij studeerde aan Creativiteitscentrum de Hazelhorst in Delft en ArtEz hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Wallenburg is een creatieve duizendpoot. Hij was jarenlang werkzaam als medewerker op de ontwerpafdeling van Artihove in Bergschenhoek, een bedrijf waar kunstwerken ontworpen worden of wassen beelden van derde worden gegoten. Wallenburg fotografeert, maakt cartoons en organiseert evenementen. Sinds 2000 maakt hij zelf sculpturen voor opdrachtgevers. Erik Wallenburg ontwierp in Zeewolde al veel beelden en logo’s. De bekendste zijn 'Schakeling van samenwerking' op het Trekkersveld, ‘Vlinder’ in het Vrijetijdshart en 'Ztje', het beeldje van de Van Z… tot Z…-tocht in de Raadhuisstraat. Maar ook het ontwerp van 'Hekwerk van de Koningslinde' op de hoek van de Horsterweg en de Zuiderzeeweg, De IJsmeester' op het Kerkplein en 'Monument Verloren Parel-Hemelpost' op de begraafplaats zijn van zijn hand. 

In het kader van het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk, een in 2011 gehouden themajaar van de Europese Unie om vrijwilligerswerk te bevorderen, maakte Wallenburg het fotoboek ‘De Zeewolder Vrijwilliger in beeld gebracht’. Op 23 maart 2017 ontving Erik Wallenburg uit handen van commissaris van de Koning, Leen Verbeek, de Lelyprijs 2017. Het bestuur van het Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland besloot de Lelyprijs 2017 aan Wallenburg toe te kennen voor zijn uitzonderlijke inzet voor de gemeente Zeewolde en zijn inwoners op het vlak van activiteiten en cultuur.