Dierenmonument

Dierenmonument
Dierenmonument Dierenmonument Dierenmonument Dierenmonument Dierenmonument Dierenmonument Dierenmonument

Plaats: Zeewolde

Locatie: Woldlaan en Kerkplein

Kunstenaar: LaSalle

Materiaal: roesvrijstaal, kunststof

Jaar: 1994


Beschrijving:

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de gemeente Zeewolde kreeg het kunstenaarsduo Albert Goederond en Patty Struik van LaSalle de opdracht om een kunstwerk te maken. Zij hielden een enquête op plaastelijke basisscholen, waaruit bleek dat het verlies van een geliefd huisdier veel kinderen bezighield. Het kunstenaarsduo ontwierp vervolgens een twee-delig kunstwerk. Aan de Woldlaan kwam een dierenmonument, een gedenkplaast met een tuin met bankjes, een beeld en een gedenkwand waarop kinderen berichtjes aan hun overleden troeteldier konden achterlaten. 

De gedenkplaats is aangegeven op een Kinderkaart die ingemetseld is in een muurtje op het Kerkplein. De kinderen van Zeewolde en LaSalle hebben op de plattegrond plekken aangegeven die belangrijk voor ze zijn: plekken waar ze spelen, waar ze even met rust gelaten willen worden of waar ze iets bijzonders hebben meegemaakt. In de legenda staan de verwijzingen naar deze plaatsen. Het monument werd op 8 december 1994 onthuld.

In 2005 is het gedenkteken aan de Woldlaan vervangen door een roestvrijstalen ring van 50 cm hoog en een doorsnede van 1 m die rond een boom is geplaatst. Uit het roestvrijstaal zijn de vormen van verschillende dieren gestanst. Zo zie je de afbeelding van een zwaan, (roof)vogel, konijn, zeepaardje, hond, paard, kat, varken en aardvarken. Achter het roestvrijstaal zit een plaat oranje kunststof waardoor de uitgespaarde dieren oranje van kleur zijn. 

Kunstenaar

Onder de naam LaSalle werkt het kunstenaarsduo Albert Goederond en Patty Struik uit Ede samen. Albert Goederond is op 11 april 1953 geboren in Schiedam. De beeldhouwer woont en werkt in Arnhem. Patty Struik werd in Rijssen geboren op 21 juni 1962. Van 1980 – 1986 studeerde zij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Het duo creëert sculpturen, kunstinstallaties en conceptuele kunst in de openbare ruimte in diverse steden in Nederland. Door te werken onder een merknaam lost de persoonlijke, individuele stijl van één kunstenaar op in het werk en kan er kunst ontstaan, die niet uit één bepaalde stijl, techniek of identiteit bestaat. LaSalle werkt voornamelijk in opdrachtsituaties in de openbare ruimte. Het duo maakt geen kunst die van tevoren al is in te vullen. Iedere keer wordt gereageerd op de situatie waarvoor of waarbinnen een kunstwerk verlangd wordt. Bij de ontwikkeling van de projecten zijn een beeldende zienswijze en inhoudelijke argumenten uitgangspunt. LaSalle maakt in haar projecten graag gebruik van aanwezige kennis en vakmanschap van derden. Geregeld vragen zij vaklieden, bedrijven en betrokkenen mee te denken of werk uit te voeren binnen een door hen ontwikkeld concept.