Opdat wij niet vergeten

Opdat wij niet vergeten
Opdat wij niet vergeten Opdat wij niet vergeten Opdat wij niet vergeten Opdat wij niet vergeten Opdat wij niet vergeten

Plaats: Zeewolde

Locatie: Dasselaarweg

Kunstenaar: Pieter Jellema

Materiaal: marmer

Jaar: 1985


Beschrijving:

Het monument 'Opdat wij niet vergeten’ op de Algemene begraafplaats aan de Dasselaarweg is ontworpen door Pieter Jellema.

Toen de gemeente Zeewolde in 1984 gesticht werd ontstond er behoefte aan een herinneringsplek. Veertig jaar na de bevrijding van Nederland is het monument op 4 mei 1985 onthuld. Het is een marmeren gedenkmuur van ongeveer 75 cm hoog en 8 meter breed en herinnert de inwoners van Zeewolde aan de Tweede Wereldoorlog en negen omgekomen geallieerde militairen in het bijzonder.

F/Sgt. W. Morey, Sgt. B.A. Bacon, Sgt. A.J. Buxton, Sgt. E.W. Eke, Sgt. C. Green, Sgt. W. Murray en Sgt R.S. Shaw waren aan boord van de Short Stirling lll BF523 van het 90 Squadron die in de nacht van 12 op 13 mei 1943 een bombardementsvlucht op Duisburg uitvoerden. Op de terugweg werd het vliegtuig beschoten en stortte om 3.28 uur in het IJsselmeer. In 1973 werd het toestel in op kavel OZ44 (tegenwoordig ZO44) geborgen door de Bergingsdienst van de Koninklijke luchtmacht. Tijdens de berging werden de lichamen van F/Sgt. W. Morey Sgt. B.A. Bacon, Sgt R.S. Shaw en C. Green gevonden. De lichamen van de overige bemanningsleden zijn in de oorlog nabij Bunschoten en Harderwijk geborgen.

Piloot R.W. Holcombe was aan boord van de B-17F-95-BO Fortress toen het vliegtuig op 21 februari 1944 op13 km ten Noordoosten van Bunschoten in het IJsselmeer stortte. Zijn lichaam spoelde op 3 mei aan op de kunst bij Bunschoten en werd begraven in Amersfoort. Na de oorlog is Ralph Holcombe herbegraven op het militaire ereveld Margraten in Zuid-Limburg.

De Mustang van Lt. L.R. Werner kwam op 20 november 1944 boven het IJsselmeer in botsing met de Mustang van Donald Bennett. Bennett overleefde het ongeval en kwam hangend aan zijn parachute in Harderwijk neer waar hij krijgsgevangen genomen wordt. Het lichaam van Werner is nooit gevonden.

Morey, Bacon, Buxton, Eke, Green, Murray, Shaw, Holcombe en Werner gaven hun leven voor onze vrijheid.  'Opdat wij niet vergeten’

Kunstenaar

Pieter Jellema is op 10 juni 1924 geboren. In 1961 trad Jellema in dienst van het openbaar lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP), de overheidsinstantie die tot aan de gemeentewording van de plaatsen in Flevoland belast was met de uitvoering van de gemeentelijke taken in het gebied. In 1967 werd hij benoemd tot adjunct-directeur van de afdeling Publieke Werken van de ZIJP.  Van 1984 - 1989 was Jellema hoofd sector ontwikkeling en beheer van de gemeente Zeewolde. Pieter Jellema heeft de SGL in Lelystad ontworpen en de herdenkingsmonumenten in Dronten en Zeewolde. Pieter Jellema is in 1995 overleden.