Malmö Hus
Plaats: Almere Buiten
Locatie: Evenaar
Architect: Tigchelaar Architecten
materiaal: kalkzandsteen en hout
Jaar: 2006-2008
Beschrijving:
Op 23 september 2008 werd aan de Evenaar het Malmö Hus officieel geopend. Het Malmö Hus is het eerste meerlaagse appartementengebouw in Nederland dat is opgetrokken in houtskeletbouw. Het 17 m hoge woon-werkgebouw bestaat uit 1 bouwlaag van kalkzandsteen en 4 bouwlagen geheel in hout. Het project laat zien, dat 4 bouwlagen en vloeren met een overspanning van ruim 7 meter zich prima in hout laten realiseren. Zelfs de liftschachten zijn in hout uitgevoerd. Het Malmö Hus bestaat uit een U-vormig bouwblok met 52 starterswoningen, waaronder 4 op de begane grond voor mindervaliden. In verband met de stabiliteit en brandwerendheid is de plint in kalkzandsteen, betonnen breedplaatvloeren en donkere baksteen uitgevoerd. Daarboven liggen de vier lagen woningen in houtbouw, die worden ontsloten via galerijen rond de binnentuin en met balkons aan de buitenzijde. De strenge symmetrie wordt doorbroken door de sierlijke grafische belijningen van balustrades en hekwerken, inspringende balkons, horizontale en verticale gevelbekleding in verschillende breedtes en verschuivende tinten en dezelfde houtomkaderde kozijnen. De gele voordeuren worden naar boven, richting zon, steeds harder geel. De kozijnen en de puien met grijsglazen borstweringen zijn helder wit. De bovenste verdieping heeft geen inspringende balkons zoals op de daaronder gelegen woonlagen, maar Franse balkonnetjes. Aan de zuidkant heeft het gebouw in het midden een ronding, waarachter zich 6 bedrijfsruimtes en 8 ateliers bevinden. In de gevel ernaast verspringen de langwerpige kozijnen met Frans balkonnetjes trapsgewijs. De entree aan de noordzijde leidt langs de bergingen naar de binnentuin. Bron: Het Houtblad, augustus 2008.
Het idee voor de vierlaags houtbouw kwam van Tigchelaar Architecten uit Almere. Na een inspirerend bezoek in 2001 aan de internationale huisvestingsexpositie Bo01 in het Zweedse Malmö, ontwikkelde het bureau uit eigen fascinatie een concept voor een gestapeld woongebouw op basis van Scandinavische bouwmethoden in hout. Het voordeel van houtskeletbouw is de milieuvriendelijkheid ten opzichte van reguliere bouw en de flexibele indeling die het mogelijk maakt. Het Malmö Hus is in opdracht van de Alliantie Flevoland ontworpen door Tigchelaar Architecten in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling en aannemer Kingma Bouw.
De binnentuin is met het gebouw mee ontworpen door landschapsarchitecten Erwin Zwaan en Andrew van Egmond uit Dronten. De tuin is een plek van ontmoeting en heeft een Zweedse sfeer met varens en witte berkenbomen. Langs de gevels liggen langwerpige tegels. Voor het overige bestaat de geheime tuin uit één groot komvormig perk, iets na de bergingen doorsneden door een halve maanpad van ruwe antracietkleurige baksteentjes. Aan beide uiteinden van het pad vertegenwoordigen twee bronzen deuren van kunstenaar Cor Litjens (1956) de stap van cultuur naar natuur. Litjens ontwierp het kunstwerk 'Deuren' in opdracht van de Alliantie Flevoland. De corporatie koos voor Cor Litjens vanwege de architectonische thematiek die hij symbolisch inzet. Hij ontwerpt monumentale poorten met scherp afgetekende profielen, waarbij hij de kijker confronteert met de vraag wat zich aan beide zijden van de doorgang bevindt. Het kunstwerk 'Deuren' bestaat uit twee delen, oftewel twee kamerwanden met geopende deuren en symboliseert de levensfase van de bewoners. "De starters die zich in het Malmö Hus gaan vestigen, zullen hun situatie zo ervaren", aldus Cor Litjens. "Ze zijn op weg naar hun toekomst. Het beeld versterkt bij de bewoners het bewustzijn van de kansrijke fase waarin ze verkeren".