The Wave

The Wave
The Wave The Wave The Wave The Wave The Wave The Wave The Wave The Wave

Plaats: Almere

Locatie: Koetsierbaan

Architect: René van Zuuk

materiaal: aluminium, glas, beton

Jaar: 2001-2004


Beschrijving:

Aan de Koetsierbaan staat een appartementengebouw, naar een ontwerp van René van Zuuk, dat in 2004 gereed is gekomen. De gevel aan de zijde van het Weerwater golft. De golvende gevel doet de naam ‘The Wave’ (de golf) eer aan en is een blijvende herinnering aan de tijd dat het water van de Zuiderzee hier de baas was.

Het 7 lagen tellende gebouw is in tunnelgietbouw uitgevoerd. Dat betekent dat door middel van tunnelbekisting de wanden en vloeren gelijktijdig in beton zijn gestort. Ieder appartement is een soort tunnel. Daarvan liggen een hele reeks naast elkaar. De ene tunnel steekt iets verder uit dan de andere, waardoor de gevel gaat golven. De geschubde gevel is opgebouwd uit gecoat grijsgroen aluminium delen over houtskeletbouw elementen. De kleur van de gevel komt overeen met de grijze golven van het Weerwater.

Architect

René H. van Zuuk werd op 3 september 1962 in Doesburg geboren. Van 1982 tot 1988 volgde hij de opleiding Bouwproductietechnieken aan de TU in Eindhoven. In 1987 kreeg hij een eervolle vermelding bij de Archiprix en de Studenten Staalprijs. In 1989 won hij de prijsvraag Ongewoon Wonen II in Almere met het ontwerp ‘Pshyge’. De vele publiciteit die dit in 1992 gerealiseerde woonhuis waarin de architect zelf is gaan wonen, opleverde zorgde ervoor dat zijn naam in één klap gevestigd was. In 1993 richt hij zijn eigen architectenbureau op. In 1994 volgde drie nieuwe opvallende gebouwen: villa Van Diepen in Almere, het complex voor de jeugdopleiding van Ajax en het bedieningsgebouw in Groningen. In 2002 is Paviljoen ‘De Verbeelding’ (2000) in Zeewolde genomineerd voor de architectuurprijs van het Nai-architectuurprijs. In 2003 werd het door van Zuuk ontworpen gebouw van het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) in gebruik genomen. In 2004 werd het bijzondere gebouw “The Wave” aan het Weerwater in Almere op geleverd, twee jaar later gevolgd door het opvallende kantoorgebouw Dominor aan de Zilverparkkade in Lelystad.

Het werk van René van Zuuk kenmerkt zich om het feit dat het nooit om de vorm op zichzelf gaat, maar om het ruimtelijk effect, dat perfect aansluit bij het gebruik en de functie van het gebouw.