Brug Olstgracht

Brug Olstgracht
Brug Olstgracht Brug Olstgracht Brug Olstgracht Brug Olstgracht

Plaats: Almere

Locatie: Olstgracht

Architect: René van Zuuk

materiaal: staal

Jaar: 2004


Beschrijving:

De 42 m lange en 9 m brede fietsers- en voetgangersbrug over de Olstgracht vormt de verbinding tussen Stedenwijk en het Stadshart. De stalen brug met exentrisch geplaatste pylonen is ontworpen door René van Zuuk, die ook het nabij gelegen gebouw ‘The Wave’ ontworpen heeft. De brug is in delen aangevoerd en in februari 2004 door aannemersbedrijf Wallard BV uit Noordeloos geplaatst.

Het is een zogenaamde tuibrug, een brug waarvan het brugdek gedragen wordt door stalen kabels (tuien) die bevestigd zijn aan pylonen. De tuien verdelen de krachten die de brug nodig heeft om overeind te blijven. Een voordeel van een dergelijk brug is dat alle gebruikte materialen dun kunnen blijven waardoor de constructie licht is.

Toen van Zuuk het ontwerp voor deze brug maakte had hij de masten van zeilboten in gedachte. De brug herinnert aan de tuigage van zeilschepen.

Architect

René H. van Zuuk werd op 3 september 1962 in Doesburg geboren. Van 1982 tot 1988 volgde hij de opleiding Bouwproductietechnieken aan de TU in Eindhoven. In 1987 kreeg hij een eervolle vermelding bij de Archiprix en de Studenten Staalprijs. In 1989 won hij de prijsvraag Ongewoon Wonen II in Almere met het ontwerp ‘Pshyge’. De vele publiciteit die dit in 1992 gerealiseerde woonhuis waarin de architect zelf is gaan wonen, opleverde zorgde ervoor dat zijn naam in één klap gevestigd was. In 1993 richt hij zijn eigen architectenbureau op. In 1994 volgde drie nieuwe opvallende gebouwen: villa Van Diepen in Almere, het complex voor de jeugdopleiding van Ajax en het bedieningsgebouw in Groningen. In 2002 is Paviljoen ‘De Verbeelding’ (2000) in Zeewolde genomineerd voor de architectuurprijs van het Nai-architectuurprijs. In 2003 werd het door van Zuuk ontworpen gebouw van het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) in gebruik genomen. In 2004 werd het bijzondere gebouw “The Wave” aan het Weerwater in Almere op geleverd, twee jaar later gevolgd door het opvallende kantoorgebouw Dominor aan de Zilverparkkade in Lelystad.

Het werk van René van Zuuk kenmerkt zich om het feit dat het nooit om de vorm op zichzelf gaat, maar om het ruimtelijk effect, dat perfect aansluit bij het gebruik en de functie van het gebouw.