Stadhuis

Stadhuis
Stadhuis Stadhuis Stadhuis Stadhuis Stadhuis Stadhuis Stadhuis Stadhuis

Plaats: Almere

Locatie: Stadhuisplein

Architect: Cees Dam

materiaal: beton, marmer, glas, staal

Jaar: 1986 / 2004


Beschrijving:

In augustus 1979 ontving architect Cees Dam opdracht van Han Lammers, de toenmalige landdrost van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders, voor het maken van een ontwerp voor het nieuwe Stadhuis van Almere.

De vorm is gebaseerd op het geplande stratenpatroon van Almere-Stad. De raadzaal en de centrale hal zijn gelegen aan het Stadhuisplein. De raadzaal is opgetrokken uit glas en staal om de openheid van het bestuur naar de bevolking te karakteriseren. Aan weerszijden van de ingang staan, haaks op elkaar, twee kantoorvleugels van vijf bouwlagen. De betonnen façaden zijn naar het klassieke model ingedeeld in drie stroken. Een sobere basis steunt een middeldeel bedekt met marmeren platen, waarop een kroonlijst is geplaatst, geleed door ronde uitsparingen. In beide vleugels loopt een lange rode trap over alle verdiepingen door. Een langgerekt daklicht zorgt voor de belichting.

De achtergevel van het gebouw is glasachtig en voor een deel uitgevoerd als vliesgevel en voor een deel als gevel pui-invulling van het betonskelet. Doordat het gebouw aan de achterkant trapsgewijs afloopt zijn er buitenterrassen ontstaan.

Cees Dam had bij het eerste ontwerp al rekening gehouden met een uitbreiding. In 2004 is aan de achterzijde een derde vleugel, die tot tien verdiepingen hoog reikt, gerealiseerd. Een glazen vleugel, waarin het bestuur zetelt, loopt daar met een zwierige boog omheen.

Cees Dam heeft binnen en buiten het gebouw, op verborgen plekken, een goudkleurige letter ‘C’ aangebracht.

Architect

Cornelis Gregorius (Cees) Dam is op 31 juli 1932 in Velsen geboren. Dam studeerde architectuur aan het technische college in Haarlem en daarna aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam waar hij in 1963 afstudeerde. In 1964 richtte hij het bureau Cees Dam en Partners Architecten op, dat zich in 1968 in Amsterdam vestigde. Dit bureau houdt zich bezig met projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieur en industriële vormgeving. In 1991 sloot Diederik Dam zich aan bij het architectenbureau van zijn vader.

In 1993 werd Cees Dam professor aan de Technische Hogeschool van Amsterdam. Op 30 september 2007 werd Dam benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijzondere verdiensten en vooral zijn inzet voor de architectuur en cultuur als onderdeel van een duurzame samenleving.

Samen met de Oostenrijker Wilhelm Holzbauer bouwde Cees Dam de Stopera (1979-1987), zowel stadhuis als muziektheater, in Amsterdam. Ook voor Almere ontwierp Dam het stadhuis (1979-1986). Verder bouwde hij o.a. het Centraal Belastingkantoor en de Wilhelminatoren in Rotterdam.