Pioniers Almere

Pioniers Almere
Pioniers Almere Pioniers Almere

Plaats: Almere

Locatie: Markt

Kunstenaar: Nanne en Simon Balyon

Materiaal: verf

Jaar: 2003


Beschrijving:

Corrosia is in 1976 neergezet als buurthuis met een centrale functie. Het gebouw is in de jaren daarna in gebruik geweest als theater, horeca, buurthuis, kantoorruimte en expositieruimte. Op de buitenmuur van de horecagelegenheid, naast het theater aan de Markt, hebben Nanne en Simon Balyon een schildering gemaakt van Almeerse pioniers op sociaal-cultureel gebied. Zittend zien we Kees Krouwel de voormalige beheerder van de Cirkel Galerie. De portier is een voormalig bestuurslid evenals het 'geschilderd portet'. De personen zijn geplaatst in een atelier achtige omgeving, compleet met schilderijen en schilderattributen. Rechts staan twee doeken met de achterkant naar voren. Hier hebben Nanne en Simon hun schildering gesigneerd.

In 2014-2015 is Corrosia grondig verbouwd. Het pand werd volledig gestrip en weer opnieuw opgebouwd naar een ontwerp van architect Rik Lagerwaard. Door deze ingrijpende operatie kon Alliantie de muurschildering 'Pioniers Almere' niet sparen. Na de verbouwing kreeg het gebouw zijn oorspronkelijke functie terug: een centrale plek in Almere Haven voor ontmoeting en ontspanning. Op de tweede en de derde verdieping werden 15 appartementen gemaakt waar creatieve bewoners wonen en werken.

Kunstenaars

Nanne Balyon werd op 13 mei 1960 in Den Haag geboren. Hij groeide op in een artistieke familie en is de middelste van vijf broers, van wie ook André en Simon actief zijn als kunstschilder. Balyon leerde het vak aanvankelijk van zijn oudere broer André die sinds 1972 in Amerika woont en werkt. Daarna ging hij 2 jaar in de leer bij Hans van Moerkerken, één van Hollands beste landschapsschilders.

De belangrijkste inspiratiebron in het werk van Balyon is de natuur.  Met een voorkeur voor het Hollandse landschap kan Nanne de sferen van de jaargetijden met een ongelooflijke nauwkeurigheid raken. Nanne Bayon heeft in opdracht van bedrijven en gemeenten een aantal muurschilderingen gemaakt, onder meer in Amsterdam en Almere.

Simon Balyon is geboren op 12 december 1965 in Den Haag als jongste van vijf broers. Hij bracht zijn jeugd door in Den Haag, was vaak te vinden aan het strand of bij de vissershaven van Scheveningen. Het is dan ook niet vreemd dat veel van Simons onderwerpen aan de zee zijn ontleend.

Na enige jaren als timmerman te hebben gewerkt begreep Simon dat hij dit vak niet zijn hele leven wilde uitoefenen en nam ontslag. De lucht van de olieverf beviel hem wel en hij meldde zich bij zijn oudere broer Nanne, die hem de eerste kneepjes van het schildersvak bijbracht. Na enige jaren handelswerk te hebben gemaakt, kwam hij bij zijn leermeester Hans van Moerkerken terecht. De schilderstijl van Simon is sterk beïnvloed door de impressionistische en de romantische school. Hij bestudeerde schilderijen van bekende meesters uit verschillende musea en is vooral geïnteresseerd in de stijl van de Haagse School. In 3 jaar tijd ontwikkelde hij zich tot een schilder die vergeleken kan worden met de beste Hollandse impressionisten van rond 1900. De composities van zijn winterlandschappen, zomerlandschappen en strandgezichten geven de schoonheid van de natuur op een bijzondere wijze weer. Zijn schilderijen zijn goed uitgebalanceerd en stralen rust en stilte uit.