Escape 2

Escape 2
Escape 2 Escape 2 Escape 2

Plaats: Almere

Locatie: Parkwerf

Kunstenaar: Maarten Manson

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 1983


Beschrijving:

De Almeerse kunstenaar Maarten Manson realiseerde vanaf begin jaren tachtig een viertal sculpturen, die verspreid staan door de stad Almere. In het Stadswerfpark, achter de Sporthal in Almere Haven ligt het eerste kunstwerk uit 1983 dat Manson in opdracht in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling maakte.

Als je over het wandelpad loopt valt het je in eerste instantie niet eens als kunstwerk op. Een helder spiegelende lijn, van roestvrijstaal doorkruist het door bomen omzoomde wandelpad. De lijn bestaat uit vier losse platen die samen 17 meter lang zijn en 1 meter breed. De richting van de lijn wijst naar een open veld en biedt de wandelaar een alternatieve route. De kunstenaar werpt je letterlijk een keuze voor de voeten: neem je het bestaande pad of wijk je er voor deze keer vanaf? Verwijzend naar de titel zou de lijn ook symbool kunnen staan voor het afrekenen met aardse bindingen (het pad) om een grote vrijheid (open veld) te bereiken.

Bij de sloop van het zwembad en de sporthal in 2016 is het kunstwerk verwijderd.

Kunstenaar

Maarten Manson is in 1935 in Amsterdam geboren. Hij volgde een opleiding tot tekenleraar aan de Rijksnormaalschool in Amsterdam. Manson debuteerde in 1976 in het Stedelijk Museum Amsterdam met meer dan manshoge reliëfs. Eén van deze werken heeft het museum aangekocht. Sinds 1970 is hij actief als beeldend kunstenaar en ontwikkelde als autodidact een eigen stijl. Manson heeft een voorkeur voor het minimale en mathematische en werkt sinds de jaren zestig en zeventig met abstracte, vaak geometrische vormen. Niet het nabootsen van de zichtbare werkelijkheid is daarbij het uitgangspunt, maar een formeel wetmatig onderzoek. Afwijking, ontsnapping en evenwicht zijn thema’s die Manson in zijn werk heeft uitgediept en verbeeld. De titel escape is een rode draad in zijn oevre.

De kunstenaar vestigde zich in Almere. Hij vertelde: “In Amsterdam was je als kunstenaar een van de vele. In Almere viel ik meer op. En ik kon een mooi atelier krijgen op loopafstand van het nieuwe huis. Ik heb hier mooie opdrachten van de gemeente gehad. Mijn eerste grote opdracht was in Haven: 'Ontsnapping'. Grote roestvrijstalen platen van zo’n 20 meter lang verzonken in de grond. Jammer dat er een paaltje naast gezet is met mijn naam, dat stoort dan weer" In 1991 begint Manson weer met tekenen. Het repeterende automatisme waarmee hij pastels en pen hanteert leidt tot een vorm van toevalligheid die het onderbewustzijn tot uitdrukking brengt.

Ruimtelijk werk van Maarten Manson is o.a. te vinden in Amsterdam (Vondelpark, Amstelpark en Bijlmermeer) en in Almere.  In 2015 is het kunstwerk 'Escape 5' in de terrastuin van het stadhuis van Almere geplaatst.