Meisje met vlinder

Meisje met vlinder

Plaats: Almere

Locatie: P.J. Oudweg 41

Kunstenaar: Madeleine van der Knoop

Materiaal: brons

Jaar: ca. 1995


Beschrijving:

Op de hoek van de Spoordreef en de P.J. Oudweg in Almere staat kantoorgebouw 'de Vlinder'. Het gebouw is in opdracht van Nelis Bouw en Ontwikkeling ontworpen door R4a architecten en ingenieurs uit Rijswijk. Diverse massastudies naar zichtlijnen en gebruiksmogelijkheden hebben geleid tot de specifieke ‘vlinder’-achtige grondvorm. Met de karakteristieke vorm en uitwerking van 'de Vlinder' levert het gebouw een bijdrage aan het stedenbouwkundig plan van OMA voor deze locatie. Tegelijkertijd 'reageert' de vorm op het naastgelegen park en de route naar het station. 

Bij de oplevering van 'de Vlinder' schonk de bouwer aan het kantoorgebouw een bronzen kunstwerk van de Belgische kunstenares Madeleine van der Knoop. Het kunstwerk werd geplaatst bij de ingang van LeasePlan aan de P.J. Oudweg 41. Op een bankje zit een meisje dat gebiologeerd kijkt naar een vlinder op haar linker hand. Haar blote voeten bungelen in de lucht. Haar benen zijn nog te kort om de grond te raken. Madeleine van der Knoop maakt echte mensen, nooit fantasie. Voor dit kunstwerk heeft een meisje geposeerd zodat zij het karakter goed kon doorgronden. Omdat we direct kunnen zien wat het voorstelt noemen we dit een figuratief kunstwerk. De voorstelling geeft de zichtbare werkelijkheid duidelijk weer, daarom wordt dit soort kunst ook wel realistische kunst genoemd.

In 2019 verhuisde LeasePlan zijn kantoor naar de WTC toren. Het pleintje waar het kunstwerk stond werd omgebouwd tot een groen pleintje met veel borders en planten. Het kunstwerk van Madeleine van der Knoop verdween. Waar het gebleven is, is onbekend.

Hier kunt u een uitzending van het RTL4 programma Life is Beautiful bekijken waarin Madeleine van der Knoop geïnterviewd wordt door Jeroen van Beek. In de uitzending verteld de kunstenares over 'Meisje met vlinder'.

Kunstenaar

Madeleine van der Knoop is in 1953 geboren in Ukkel, België. Geïnspireerd door de natuur in al haar verscheidenheid, maakt Madeleine van der Knoop bronzen beelden van mens- en dierfiguren. Al in haar jeugd ontstond de fascinatie voor de grote variëteit in verschijningsvormen en gedragingen van dieren, waarvan zij de essentie in haar werk vorm geeft. Haar creaties tonen in krachtige vormen en kleurrijke patines het resultaat van haar scherpe observaties. Al vroeg heeft zij gekozen voor het werken met brons. Haar ervaring met dit materiaal, in combinatie met een fijn ontwikkeld ruimtelijk inzicht, vormt de basis voor de vrijheid die ze kan weergeven in haar werk.

Ze werkt samen met de Christallerie DAUM (pate de Verre techniek), is herhaaldelijk gelauwerd en stelt tentoon in binnen- en buitenland. Werken van Van der Knoop zijn opgenomen in collecties van kunstverzamelaars over heel de wereld.

Bekijk hier