Windschermen

Windschermen
Windschermen Windschermen Windschermen Windschermen Windschermen Windschermen

Plaats: Almere

Locatie: Station Almere Centraal

Kunstenaar: Babette Treuman

Materiaal: kunststof

Jaar: 1987


Beschrijving:

Vanaf 1981 is bij de Nederlandse Spoorwegen een percentageregeling van kracht die het voor kunstenaars mogelijk maakt om kunstwerken te vervaardigen voor de grotere NS-stations. Babette Treumann kreeg van de NS de opdracht voor een monumentaal kunstwerk voor station Almere Centrum, toen nog Almere CS genoemd. Zij ontwierp de windschermen langs de perrons aan de straatgevel. Het werden twee series van ieder zes schermen, waarvan ieder paneel, met de wijzers van de klok mee, steeds witter worden. De strepen sluiten aan bij de decoratieve kwaliteiten van het Mero-ruimtevakwerk met zijn piramides van staven en bollen. Bron: Een spoor van verbeelding, 150 jaar monumentale kunst en decoratie aan Nederlandse stationsgebouwen.

Nadat de schermen tijdens stormen in 2013, 2017 en 2018 één voor één naar beneden vielen zijn ze bij de renovatie van het station rond 2020 vervangen voor glazen platen. 

Kunstenaar

Babette Treumann werd op 3 augustus 1950 in Amsterdam geboren. Van 1969 tot 1974 studeerde zij aan de afdeling Textiele Vormgeving Monumentaal van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Direct na haar studie kreeg Treumann grote monumentale opdrachten van het bedrijfsleven en gemeentelijke instellingen, zoals de PTT, Verzekeringsmaatschapij Aegon, IBM Nederland, Nederlandse Spoorwegen, Gemeente Veghel, Gemeente Den Helder en de Rijksgebouwendienst. Daarnaast was zij actief in bestuurlijke functies en commissies, waaronder het Fonds Beeldende Kunst, Bouwkunst en Vormgeving.  Rond haar vijftigste verjaardag besloot ze haar creativiteit op een andere manier te gebruiken en haar levenservaring in te zetten om mensen te coachen. Sinds 2008 is ze weer als kunstenaar actief en maakt schilderijen die abstract zijn.