Escape 9

Escape 9
Escape 9 Escape 9 Escape 9 Escape 9 Escape 9 Escape 9 Escape 9

Plaats: Almere

Locatie: Vivaldipad

Kunstenaar: Maarten Manson

Materiaal: corten- en roestvrijstaal

Jaar: 1985


Beschrijving:

Aan het Vivaldipad in Almere Stad stond het kunstwerk ‘Escape 9’ uit 1985. Het object is ontworpen door de kunstenaar Maarten Manson. De gemeente Almere heeft het kunstwerk via de  Beeldende Kunstenaars Regeling verworven. Gezien de maat van het beeld was het tijdelijk opgeslagen op het terrein van Gemeentenwerken. Op 18 februari 1988 nam het gemeentebestuur het besluit om ten laste van fonds Monumentale Kunst ƒ 3.200,- ter beschikking te stellen om het kunstwerk aan het Vervaldipad te plaatsen. 'Escape 9'  werd in het voorjaar van 1988 geplaatst.

De titel Escape of ontsnapping is een terugkerend thema in het werk van Manson verwijst naar de minimalistische en wiskundige grondregel die hij in zijn werk gebruikt. Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw werkt de kunstenaar met abstracte, vaak geometrische vormen. Niet het nabootsen van de zichtbare werkelijkheid is daarbij uitgangspunt, maar een formeel wetmatig onderzoek. In ‘Escape 9’ is te zien hoe twee geometrische vormen, een kubus en een buis, elkaar in evenwicht houden. De open kubus is de ruimte voor de escape. De 6 meter lange buis van roestvrijstaal steekt diagonaal de lucht in maar kan alleen blijven staan door de kubus die in tegenovergestelde richting omhoog wijst.

De zware sculptuur van cortenstaal is bij de plaatsing niet onderheid daardoor verzakte het kunstwerk. De platen waren kromgetrokken waardoor de kubus niet meer in evenwicht was. De kunstenaar wilde het in 2012 graag restaureren, maar de gemeente zei dat daar geen geld voor was. 'Escape 9' werd verwijderd.

Kunstenaar

Maarten Manson is in 1935 in Amsterdam geboren. Hij volgde een opleiding tot tekenleraar aan de Rijksnormaalschool in Amsterdam. Manson debuteerde in 1976 in het Stedelijk Museum Amsterdam met meer dan manshoge reliëfs. Eén van deze werken heeft het museum aangekocht. Sinds 1970 is hij actief als beeldend kunstenaar en ontwikkelde als autodidact een eigen stijl. Manson heeft een voorkeur voor het minimale en mathematische en werkt sinds de jaren zestig en zeventig met abstracte, vaak geometrische vormen. Niet het nabootsen van de zichtbare werkelijkheid is daarbij het uitgangspunt, maar een formeel wetmatig onderzoek. Afwijking, ontsnapping en evenwicht zijn thema’s die Manson in zijn werk heeft uitgediept en verbeeld. De titel escape is een rode draad in zijn oevre.

De kunstenaar vestigde zich in Almere. Hij vertelde: “In Amsterdam was je als kunstenaar een van de vele. In Almere viel ik meer op. En ik kon een mooi atelier krijgen op loopafstand van het nieuwe huis. Ik heb hier mooie opdrachten van de gemeente gehad. Mijn eerste grote opdracht was in Haven: 'Ontsnapping'. Grote roestvrijstalen platen van zo’n 20 meter lang verzonken in de grond. Jammer dat er een paaltje naast gezet is met mijn naam, dat stoort dan weer" In 1991 begint Manson weer met tekenen. Het repeterende automatisme waarmee hij pastels en pen hanteert leidt tot een vorm van toevalligheid die het onderbewustzijn tot uitdrukking brengt.

Ruimtelijk werk van Maarten Manson is o.a. te vinden in Amsterdam (Vondelpark, Amstelpark en Bijlmermeer) en in Almere.  In 2015 is het kunstwerk 'Escape 5' in de terrastuin van het stadhuis van Almere geplaatst.