Schakelband

Schakelband

Plaats: Almere

Locatie: Rondebeltweg 31

Kunstenaar: Jeroen Henneman

Materiaal: staal en led

Jaar: 2011


Beschrijving:

In 2011 werd op het dak van het hoofdkantoor van PON in Tussen de Vaarten een gigantische schakelband geplaatst. Het kunstwerk, dat ontworpen is door Jeroen Henneman, is gebaseerd op een van de merken van PON, Caterpillar, de rups dus. Het verbeeldt de schakels en de samenhang die kenmerkend zijn voor PON, een internationale handels- en serviceorganisatie met een grote diversiteit aan activiteiten. Het kunstwerk gaat over dingen die rondjes draaien en is gemaakt bij Heurkens & van Veluw Metaal Industrie in Oss. Het beeld is een 'staande tekening', een zelfdragende lichtbak, opgebouwd uit samengestelde stalen kokers. Overdag zijn de lijnen zwart, 's nachts zijn ze wit. De verlichting bestaat uit acrylaat blokken met ingegoten led verlichting. Henneman is bekend om zijn platte tweedimensionale werken die een driedimensionaal effect hebben.

Het grondframe waarin het beeld is ingeklemd is deels weggewerkt in het isolatie pakket op het dak, en zit lager dan de dakrand, hierdoor lijkt de 'tekening' te zweven. Het kunstwerk met een gewicht van zo'n 4000 kg is 5 m hoog en 4 m breed. Het hoofdkantoor heeft aan de zijde waarop het beeld geplaatst is een grote uitkraging. IMd Raadgevende Ingenieurs was de hoofdconstructeur van het gebouw en heeft gecontroleerd of de uitkragende constructie de extra belasting kon dragen.

Het kunstwerk staat tegenwoordig op het dak van MOVE aan het Olympiaplein in Amsterdam. 

Kunstenaar

Johannes Jeroen Maria (Jeroen) Henneman is op 17 oktober 1942 in Haarlem geboren. Hij studeerde van 1959 tot 1961 aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en vervolgde zijn opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Jeroen Henneman is beeldhouwer, graficus, illustrator, tekenaar, schilder en theater-en televisiemaker. Zijn sculpturen noemt hij een 'staande tekening' waarbij de lucht en niet het papier als drager van de lijn fungeert. Of het werk nu voor binnen dan wel voor buiten bedoeld is, Henneman probeert in zijn 'staande tekening' met zo min mogelijke lijnen het grootst mogelijke volume te creëeren. Naast volume wekken zowel strakke als ook soepele, gebogen lijnen van Henneman de suggestie van diepte en gelaagdheid. Door zijn lijntekeningen te vertalen in staal, brons, hout of een ander materiaal en deze rechtop te zetten, suggereert hij de illusie van ruimte.

Behalve vrij werk, maakt Henneman ook 'staande tekeningen' in opdracht, vaak voor de publieke ruimte. Zoals De Kus (2002) in Apeldoorn, het huwelijkscadeau van de gemeente aan Willem-Alexander en Máxima. Andere voorbeelden zijn het monument voor Theo van Gogh in Amsterdam met de titel De Schreeuw (2006-2007) en de veertien meter hoge bureaulamp op het dak van het Stadskantoor in Zwolle.