Meisje met vlinder

Meisje met vlinder

Plaats: Almere

Locatie: P.J. Oudweg 4

Kunstenaar: Madeleine van der Knoop

Materiaal: brons

Jaar:


Beschrijving:

LeasePlan Nederland NV heeft veel kunstwerken in haar bezit. Het verzamelbeleid heeft de nadruk op Nederlandse kunstenaars en kunstenaars uit de 29 andere landen waarbinnen LeasePlan actief is. De collectie is in 2003 ontstaan en vormde zich in eerste instantie rond het thema ‘Mobility’. In 2009 is gekozen dit thema los te laten en de collectie uit te bouwen op de basis die zich tot dan toe gevormd had. Hierbij wordt nieuw werk van kunstenaars uit de bestaande collectie aangekocht, maar ook nieuwe kunstenaars toegevoegd.  

De collectie is primair opgericht om medewerkers te laten kennismaken met kunst in algemene zin en dient daarnaast als een inspiratie- en reflectiepunt op de werkvloer. Bij de ingang van het gebouw van LeasePlan Almere staat een bronzen kunstwerk van de Belgische kunstenares Madeleine van der Knoop. Op een eveneens bronzen bankje zit een meisje dat gebiologeerd kijkt naar een vlinder op haar linker hand. Haar blote voeten bungelen in de lucht. Haar benen zijn nog te kort om de grond te raken. Madeleine van der Knoop maakt echte mensen, nooit fantasie. Voor dit kunstwerk heeft een meisje geposeerd zodat zij het karakter goed kon doorgronden. 

Kunstenaar

Madeleine van der Knoop is in 1953 geboren in Ukkel, België. Geïnspireerd door de natuur in al haar verscheidenheid, maakt Madeleine van der Knoop bronzen beelden van mens- en dierfiguren. Al in haar jeugd ontstond de fascinatie voor de grote variëteit in verschijningsvormen en gedragingen van dieren, waarvan zij de essentie in haar werk vorm geeft. Haar creaties tonen in krachtige vormen en kleurrijke patines het resultaat van haar scherpe observaties. Al vroeg heeft zij gekozen voor het werken met brons. Haar ervaring met dit materiaal, in combinatie met een fijn ontwikkeld ruimtelijk inzicht, vormt de basis voor de vrijheid die ze kan weergeven in haar werk.

Ze werkt samen met de Christallerie DAUM (pate de Verre techniek), is herhaaldelijk gelauwerd en stelt tentoon in binnen- en buitenland. Werken van Van der Knoop zijn opgenomen in collecties van kunstverzamelaars over heel de wereld.