Moderne fossielen in het landschap
Plaats: Lelystad
Locatie: Wold 12-01
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Materiaal: asfalt, staal, koper, brons, ijzer
Jaar: 2003
Beschrijving:
Tussen het oude gebouw van het Laar en de nieuwbouw, Laarstaete is in juli 2003 een kunstwerk aangelegd. Het kunstwerk verfraait de verbinding tussen beide gebouwen. Hester Oerlemans heeft een ontwerp gemaakt voor het wandelpad. Het pad is 170 m lang en 2,50 m breed en verbindt de hoofdingangen van de gebouwen. Het heeft een uitloper naar de bushalte. Het idee ontstond toen Oerlemans, wandelend over asfalt, verschillende voorwerpen ingeplet in het asfalt zag: kroonkurken, sleutels, een schroef en zelfs een bougie.
Het pad is uitgevoerd in asfalt. In het pad is een lichtlijn van transparant fiberglas aangebracht. Door de glasvezelkabel wordt afwisselend wit, geel en groen licht gestuurd. Zo vormt het kunstwerk een ‘rode draad’ op het terrein. In de nog hete afvaltlaag zijn vierduizend herkenbare voorwerpen van roestvrijstaal en messing gewalst. Hester Oerlemans verzamelde deze 'fossielen' in samenwerking met de bewoners en het personeel van Verpleeghuis 't Laar. De kunstenares zegt daarover: “In Flevoland zijn, gezien de leeftijd van de provincie, nauwelijks fossielen aanwezig die iets over het verleden zeggen”. De vierduizend voorwerpen moeten daarom als ‘moderne fossielen’ gezien worden en symboliseren de herinnering. Het kunstwerk werd mogelijk gemaakt door de Stichting Kunst Openbare Ruimte (SKOR). Deze organisatie zorgt voor kunst in de openbare ruimte en geeft daarvoor subsidie.
Sinds het asfalt bij bestratingswerkzaamheden vervangen is door klinkerk is het kunstwerk 'moderne fossielen' uit het straatbeeld verdwenen.
Kunstenaar
Hester Oerlemans is in 1961 in Schijndel geboren. Zij studeerde aan de kunstacademie in Arnhem. Na afronding van haar studie wilde zij het atelier uit, en zocht naar werkvormen waarin het contact met het publiek directer was. Een tijdlang organiseerde ze vooral acties en evenementen. Daarnaast maakte ze werken voor de openbare ruimte. Aanvankelijk actief als schilder en als mede oprichter van het Arnhems kunstenaarsinitiatief Oceaan, richtte zij zich in de jaren negentig in toenemende mate op projecten en installaties die op onverwachte plekken in de openbare ruimten werden gerealiseerd. Hester Oerlemans reageert liever op een bestaande situatie dan dat zij als kunstenaar ‘van boven af’ een beeld opdringt. De menging van verschillende werelden, speelse ingrepen en commentaren op het dagelijks leven vormen een rode draad van de Nederlandse, sinds 1999 in Berlijn woonachtige kunstenares.