Flipping the Bird

Flipping the Bird
Flipping the Bird Flipping the Bird Flipping the Bird

Plaats: Lelystad

Locatie: Waagpassage

Kunstenaar: Jaap Scheeren

Materiaal: foto op hout

Jaar: 2020


Beschrijving:

Drie grote muren in het stadshart van Lelystad zijn tussen oktober 2020 en januari 2021 op initiatief van graffiti-organisatie Writer’s Block voorzien van kunstwerken. De street art moet het centrum opvrolijken en meer kleur geven. Het tweede kunstwerk in de reeks is gemaakt door beeldend kunstenaar Jaap Scheeren (1979) uit Amsterdam, die vooral fotografie als medium gebruik. Hij toverde begin november 2020 een kale muur aan de Waagpassage om in een waar naaldbos. Op een takje van één van de bomen zit een eekhoorntje dat zijn middelvinger opsteekt. De enorme foto maakt onderdeel uit van Scheerens project 'Flipping the Bird', een beeldverhaal over de relatie tussen het menselijk handelen en de natuur. Dit iconische fotoproject houdt de kijker een spiegel voor en laat op zowel bloedserieuze als absurdistische wijze zien hoe we ons verhouden tot de natuur. Het doel van 'Flipping the Bird' is bewustwording bewerkstelligen over de plek die we als mensen in de natuur innemen. Hoe worden we er weer deelgenoot van?

Op zijn website vertelt Jaap Scheeren: "Ik begon met wandelen en fotograferen in de bossen en later de duinen en vond de uiteindelijke urgentie om van dit wandelen een project te maken in De Ramp van 1953, en dan vooral toen ik het gelijknamige boek tegenkwam in mijn opa's boekenkast. Een ramp die ver weg lijkt, maar waarvan ik wil dat deze zich nestelt in het collectieve geheugen om herhaling te voorkomen. Voor mij vormde dit verhaal het sleutelmoment om dit project door te zetten.
Het werk wat ik aan het ontwikkelen ben speelt zich af in de duinen in verband met de continue dreiging van de zee voor ons nederige land. Het is een first person narratief fotografisch verhaal en gaat over een mens die graag contact wil maken met de natuur. In de duingebieden gaat hij hiernaar op zoek. Tijdens zijn vele wandelingen wordt hij langzaam verliefd op het landschap en de flora en fauna, en denkt hij of zij dat deze liefde wederzijds is. Bij de climax blijkt dit een illusie en zal de hoofdpersoon zijn weg moeten kiezen. Het is een verhaal in beeld, dus de foto's moeten het verhaal vertellen en zijn open van karakter, maar een intro is op zijn plaats".

Het kunstwerk heeft niet lang stand gehouden. Het papier waarop de foto gedrukt was, was niet bestand tegen de weersinvloeden. Langzaam aan bladderde er steeds meer stukken van de foto af. Zeven maanden nadat het kunstwerk geplaatst werd, was het alweer van de muur verdwenen. Op 8 juli 2021 hield het CDA tijdens de raadsvergadering een pleidooi voor meer 'murals' en streetart in Lelystad. Het voorstel kreeg een meerderheid van 20 van de 28 aanwezige raadsleden achter zich. Voor de periode 2021-2022 werd een budget van € 30.000,- beschikbaar gesteld. Het is wel te hopen dat de toekomstige kunstwerken een langer leven beschoren is dan 'Flipping the Bird'.